Președintele Academiei Române a primit titlul de Cetățean de Onoare al județului Sălaj

de | apr. 22, 2024

Președintele Academiei Române, academicianul prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, a fost distins cu titlul de „Cetățean de Onoare al județului Sălaj”. Ceremonia festivă a avut loc duminică, 21 aprilie 2024, de la ora 16:00, la Catedrala Episcopală din Zalău.

La eveniment au participat Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, clerici, cadre didactice, oameni de cultură, reprezentanți ai instituțiilor deconcentrate și ai administrației locale, precum și simpli cetățeni, prezenți pentru a onora o personalitate marcantă în domeniul istoriei, ce a contribuit și contribuie în mod semnificativ la păstrarea identității poporului român și promovează valorile culturale și spirituale ale acestuia, atât pe plan național, cât și internațional.

„Domnul profesor universitar doctor Ioan-Aurel Pop este președintele personalităților proeminente ale culturii românești contemporane, care întrețin focul aprins de marile genii de-a lungul timpului. Este acea personalitate care și-a urmat rădăcinile credinței, a iubit învățătura și a fost chemat la slujire de către Dumnezeu pentru a cerceta, promova și pentru a ne face cunoscută nouă, tuturor, istoria și tradiția neamului românesc. Domnul profesor și-a câștigat prin muncă și trudă, prin adevăr și dedicare, respectul și aprecierea noastră, a tuturor, devenind, astfel, un demn model de urmat”, a precizat Dinu Iancu-Sălăjanu, care i-a înmânat academicianului Ioan Aurel Pop titlul de „Cetățean de Onoare al județului Sălaj” și placheta Porta Praetoria, simbol al județului Sălaj.

„Sunt onorat de titlul de «Cetățean de onoare» care mi-a fost acordat de Consiliul Județean Sălaj și profund impresionat de primirea făcută de către președintele instituției, domnul Dinu Iancu-Sălăjanu, în acest loc al memoriei. Țara Silvaniei a fost din vechime un depozitar al valorilor naționale românești ivite din latinitate. Aceste valori au înflorit împreună cu celelalte, ale altor neamuri, s-au îmbinat unele cu altele și au dat rod. Aduc un gând bun de prețurire”, a menționat academicianul Ioan-Aurel Pop, în mesajul scris în Cartea de Onoare a județului Sălaj.

În cadrul ceremoniei, președintele Academiei Române a susținut o prelegere despre viața eroului național Avram Iancu, de la a cărui naștere se împlinesc 200 de ani.

Evenimentul s-a încheiat cu un miniconcert de pricesne susținut de interpreta de muzică pupulară Alexandra Chira și de un grup de elevi de la Liceul de Artă „Ioan Sima” din Zalău.

Scurtă biografie

Președintele Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop (n. 1 ianuarie 1955, Sântioana, județul Cluj), este doctor în istorie și profesor al Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca, specialist în istorie medievală și în evoluția instituțiilor medievale, paleografie latină și istoria Transilvaniei. A fost profesor asociat la Universitatea din Pittsburgh (1991-1992) și profesor invitat la INALCO Paris (1998), Universitatea din Trento (2001) și Universitatea Ca’Foscari din Veneția (2003-2008), conform Basilica.ro

În perioada 1993-2018 a deținut funcția de director al Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române, iar între anii 2012-2020 a fost rector al Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca. În anul 1999 a fost ales membru corespondent al Academiei Europene de Științe, Litere și Arte din Paris, iar în anul 2013 a devenit membru al Academiei Europene de Științe și Artă din Salzburg.

Din anul 2018 este președintele Academiei Române.

Sursă text și foto: Consiliul Județean Sălaj / Facebook

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Denia celor 12 Evanghelii | Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca

Denia celor 12 Evanghelii | Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca

În Sfânta și Marea Joi, 2 mai 2024, de la ora 18:00, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și Preasfințitul Părinte Benedict...

Radio Renașterea împlinește astăzi 25 de ani de la înființare

Radio Renașterea împlinește astăzi 25 de ani de la înființare

Miercuri, 1 mai 2024, Radio Renașterea împlinește 25 de ani de la prima emisie. Radioul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului a fost înfiinţat în anul 1999, la inițiativa vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania. La Radio Renașterea ascultătorii...

Programul slujbelor la Catedrala Mitropolitană în Săptămâna Mare

Programul slujbelor la Catedrala Mitropolitană în Săptămâna Mare

Vă prezentăm programul slujbelor săvârșite la Catedrala Mitropolitană din Cluj în Săptămâna Sfintelor Pătimiri: Luni, 29 aprilie: – 08.00: Liturghia Darurilor mai Înainte Sfințite – 18.00: Denia din Sfânta și Marea zi Marți, Predică: Arhim. Dumitru Cobzaru, Exarh al...