Președintele Academiei Române, Acad. Ioan-Aurel Pop a conferențiat astăzi pentru preoții clujeni

de | oct. 15, 2018 | Actualitatea religioasă

Luni, 15 octombrie 2018, a avut loc la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca Conferința preoțească de toamnă pentru clericii din protopopiatele Cluj 1 și Cluj 2.

Întâlnirea a fost deschisă cu o slujbă de mulțumire oficiată de la ora 10:00 în capela Facultății de Teologie Ortodoxă din oraș, în prezența ÎPS Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, a decanului Facultății, a consilierilor eparhiali și a celor doi protopopi.

Răspunsurile liturgice au fost date de  un grup de preoți participanți.  La finalul slujbei, ierarhul a salutat prezența domnului prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române și a anunțat titlul conferinței.

Întâlnirea celor peste 200 de preoți a continuat în Aula instituției de învățământ teologic, unde Părintele Mitropolit Andrei le-a adresat celor prezenți un cuvânt de bun venit și a argumentat tema omagială a acestui an.

În continuare, a luat cuvântul rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, academicianul Ioan-Aurel Pop, care a argumentat în prelegerea sa, prin momente cheie din instoria poporului român, evenimentul astral de la 1918.

De asemenea, la finalul discursului, domnul academician a tras un semnal de alarmă cu privire la câteva probleme de actualitate cu care se confruntă poporul român.

Ca de fiecare dată, spre finalul întâlnirii au luat cuvântul părinții protopopi Dan Hognogi și Alexandru Ciui, de la cele două protopopiate participante.

Conferința semestrială s-a încheiat cu câteva îndemnuri pastorale enunțate de ierarhul clujean.

Conferințele preoțești din Arhiepiscopia Clujului au loc în fiecare an, primăvara și toamna și sunt prezidate de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului. Anul acesta, tema întâlnirilor a fost legată de „Anul omagial al unității de credință și de neam” și „Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”.

Credit foto: Darius Echim

Ultimele articole

Credința, pe tabla de șah

Credința, pe tabla de șah

Dacă ar fi să-l „definesc” pe părintele Ovidiu Gavrea printr-un cuvânt (în măsura în care oamenii pot fi „definiți” prin unul sau mai multe cuvinte), i-aș spune „Părintele Bucurie”. Sau „Părintele Dragoste”. Sau „Părintele Prieten”. Și nu cred că este cineva, dintre...

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

În Duminica a 4-a după Paști (a vindecării slăbănogului de la Vitezda), 15 mai 2022,  Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din...

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

În Duminica a 3-a după Paști (a Mironosițelor), 8 mai 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității ortodoxe române din Londra, Regatul...