Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România la Zalău

de | oct. 21, 2016

Începând cu seara zilei de joi, 20 octombrie 2016, în sala ,,Dialoguri Europene” a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj din Zalău, s-a reluat seria de conferințe „Glasul Bisericii în cetate”, organizate de către Episcopia Sălajului, în parteneriat cu Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, a transmis pentru radio Renașterea, diaconul Ionică Torcoș.

Cu ocazia acestui eveniment deosebit, auditoriul a avut privilegiul de a avea ca invitat de seamă pe Doamna Dana-Cristina Gîrbovan, Judecător la Curtea de Apel Cluj şi Preşedinte al Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România. Domnia sa a susținut conferința cu tema ,,Nevoia oamenilor de lege. Perspective biblice şi laice”, subiect care a stârnit interesul celor prezenți în sală, prin faptul că Doamna Judecător a îmbinat într-un mod ingenios textele scripturistice cu cele juridice, accentuând în mod deosebit ideea că majoritatea principiilor legislative își au fundamentul în Sfânta Scriptură.

Astfel, în primă instanță, Doamna Judecător a vorbit despre lege și pedeapsa instituită imediat după crearea lumii, pornind de la celebrul pasaj din cartea Facerii, cu privire la căderea omului în păcat, fragment care surprinde foarte bine această legătură sinergică dintre fapta săvârșită, responsabilitatea asumării greșelii și mai ales aplicarea pedepsei, care, potrivit principiilor dreptului roman și civil, nu trebuie să depășească în gravitate fapta. După ce a oferit o definiție a legii din perspectivă juridică, Doamna Judecător a subliniat nevoia de lege, arătând faptul că dacă o societate nu ar avea legi și fiecare individ ar face ceea ce dorește, s-ar ajunge în mod evident la anarhie. În acest sens, încălcarea unei singure legi are efect asupra persoanei, asupra relațiilor interpersonale dintre acestea sau altfel spus, asupra întregii societăți.

În continuare, Domnia sa a prezentat câteva idei cu referire la condamnarea în masă, pedeapsa colectivă din Vechiul Testament, oferind drept exemplu potopul lui Noe, generat de un rău cvasiunanim, respectiv înmulțirea nedreptății oamenilor. În urma potopului, ideea necesității legii va fi dezvoltată ca și o condiție a libertății, astfel încât suma porțiunilor de libertate sacrificate de fiecare pentru binele său, constituie suveranitatea unui popor. De asemenea, Domnia sa a vorbit și despre legile cuprinse în Decalog, despre Legea talionului, despre rolul judecătorului și al instanțelor de judecată menționate în cartea Judecători, subliniind faptul că separarea puterilor în stat și principiile după care se ghidează și astăzi forurile de judecată existau încă din perioada veterotestamentară și s-au perpetuat până în contemporaneitate, prin intermediul educației. Astfel, preceptele biblice și cercetarea teologică au contribuit la dezvoltarea legilor și a dreptului civil și penal.

La finalul prelegerii, Doamna Judecător a arătat că perspectiva asupra Legii s-a schimbat odată cu venirea Mântuitorului Hristos în lume, când aplicarea pedepsei avea rolul de a corecta anumite carențe și de a îmbunătăți viața societății. Îndepărtarea de spiritul Legii împietrește inimile oamenilor, iar cel care nu crede în Lege nu poate oferi mai departe valorile ei, celor chemați să fie învățați despre Lege. Regula de aur după care ar trebui să se ghideze fiecare judecător ar fi aceea că, acesta are datoria de a judeca ,,încet”, adică de a analiza situațiile conflictuale cu atenție sporită și mai ales de a oferi cele mai eficiente soluții, prin intermediul cărora să fie suprimate disensiunile dintre oameni. Partea a doua a întâlnirii a fost dedicată întrebărilor venite din sală, întrebări la care Doamna Judecător Dana-Cristina Gîrbovan a răspuns cu obiectivitate, captivând auditoriul.

Doamna Judecător este absolventă a Facultății de Drept, din cadrul Universității ,,Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, promoția 2000, fiind licențiată în științe juridice, în anul 2001 devenind și absolventă a Institutului Naţional al Magistraturii. În perioada 2001-2003 a activat ca Preparator universitar la Facultatea de Drept, Universitatea Vasile Goldiş, iar între anii 2003-2005 urmează cursurile masterale ale Facultății de Drept, a Universității din Oradea, specializându-se în dreptul comunitar. În ceea ce privește experiența profesională, trecem în revistă faptul că Doamna Dana-Cristina Gîrbovan a fost Judecător stagiar la Judecătoria Zalău și Judecător la Judecătoria Oradea și la Tribunalul Bihor. În momentul de față, Domnia sa este Judecător la Curtea de Apel Cluj.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA