Duminică, 13 aprilie 2025, de praznicul Intrării Domnului în Ierusalim, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Zalău.
Cu acest prilej de sărbătoare, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, iar la finalul slujbei a citit rugăciunea de binecuvântare a stâlpărilor, conform tradiției din Duminica Floriilor. Ramurile de salcie binecuvântate au fost oferite celor prezenți, ca simbol al biruinței vieții asupra morții, și amintire a întrării triumfale a Domnului în Ierusalim.
În cuvântul său de învățătură, Preasfințitul Părinte Benedict a subliniat sensul adânc duhovnicesc al acestei sărbători și importanța întâlnirii reale cu Hristos: „Poporul L-a întâlnit pe Domnul nu așa cum era El, ci așa cum și-L doreau ei: un împărat care să le rezolve problemele politice și sociale. Dar Hristos nu vine să satisfacă așteptările lumești, ci să aducă mântuirea sufletului”.
După săvârșirea Sfintei Liturghii, Părintele paroh Vasile Rus a adresat un cuvânt de mulțumire ierarhului pentru prezența arhierească și pentru cuvintele ziditoare de suflet rostite în fața credincioșilor.
La Sfânta Liturghie au participat oficialități locale și județene, precum și numeroși credincioși veniți să împărtășească bucuria praznicului.
Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Zalău este unul dintre cele mai importante lăcașuri de cult ale orașului, construită între anii 1930-1934. Cunoscută popular ca „mănăstirea” orașului, în vremurile de prigoană comunistă, acest sfânt locaș devenise loc de pelerinaj pentru credincioșii din întreg județul Sălaj, mai ales de sărbătoarea hramului.
După ample lucrări de consolidare și repictare, biserica a fost resfințită în data de 5 septembrie 2010, de către Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului. Momentul a reprezentat o adâncă emoție pentru credincioșii comunității parohiale, care și astăzi și-au păstrat evlavia și statornicia.
A transmis pentru Radio Renașterea: Arhid. Ionică Torcoș