Prezență Arhierească în Parohia Solona

de | mai 7, 2017

Duminică, 7 mai 2017, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Solona, Protopopiatul Jibou, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi și diaconi, în frunte cu Preacucernicul Părinte Dan Dregan, protopopul Jiboului.

În cadrul Dumnezeieştii Liturghii, Preasfinția Sa a hirotonit întru preot pe seama Parohiei Bozna, din Protopopiatul Zalău, pe diaconul Cosmin-Vasile Iancău.

La final, Preasfinţitul Părinte Petroniu a hirotesit întru iconom stavrofor pe Părintele paroh Florian-Grigore Vid, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului.

După Sfânta Liturghie,Preasfințitul Părinte Petroniu a sfinţit piatra de temelie pentru o nouă biserică de zid în localitatea Teștioara, filie a Parohiei Solona, pe care vrednicul părinte Florian-Grigore Vid împreună cu puţinii, dar jertfelnicii credincioşi, doresc să o înalţe spre slava lui Dumnezeu. Noul locaș de cult a fost pus sub ocrotirea Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

În continuare, Preasfinția Sa a oficiat o slujbă de binecuvântare la casa parohială, în urma lucrărilor de modernizare efectuate asupra acesteia.

Prima atestare documentară a localității Solona provine din anul 1454. Conform informațiilor oferite învățătorului Petru Lazăr de către bătrânii satului, în anul 1929, în Solona ar fi existat o biserică veche de lemn, construită în secolul al XVII-lea. În anul 1894, a fost ridicatun nou locaș de cult, la zidirea căruia a contribuit, în mare parte, vrednicul localnic Alexa Țițe. Biserica actuală a satului a fost edificatăîn anul 1993.

Începând cu anul 1998, Preacucernicul Părinte Florian-Grigore Vid a fost numit preot al Parohiei Solona, sub păstorirea Precucerniciei sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea locașului de cult. Astfel, ajutat fiind de membrii Consiliului Parohial şi de credincioşi, a realizat următoarele activități: montarea unui sistem de încălzire, recondiționarea iconostasului, revopsirea acoperișului, zugrăvirea exterioară a bisericii cu vopsea lavabilă, placarea soclului cu imitație de piatră, înlocuirea jgheaburilor și  burlanelor și amenajarea trotuarelorîn jurul bisericii. De asemenea, locașul de cult a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...