Prezență arhierească, pe Valea Țibleșului

de | iun. 22, 2015 | Actualitatea religioasă

Credincioșii bistrițeni de pe Valea Ţibleşului s-au bucurat duminică, 21 iunie 2015, de prezență arhierească. Episcopul Europei de Nord, Preasfințitul Macarie Drăgoi, a săvârşit dimineața Sfânta Liturghie în biserica parohiei Ilișua cu hramul „Sf. Ioan Botezătorul”, în fruntea unui sobor de preoți din care a făcut parte protopopul de Beclean, părintele Doru Zimveliu și duhovnicul Mănăstirii Dobric, părintele Siluan. Ierarhul a poposit la Ilișua la invitaţia părintelui paroh Ludor Mureşan, care a declarat pentru radio Renașterea că este al treilea an de când în parohie se sărbătoreste hramul locașului de cult, în duminica dinaintea sărbătorii „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”.

În predică, Preasfințitul Macarie a explicat pericopa evanghelică a Duminicii a 3-a după Rusalii dar a vorbit și despre icoana Maicii Domnului cu Pruncul, despre care se spune că este făcătoare de minuni și care, în vechime, a aparținut parohiei Ilișua. Această icoană, ce se află acum în Muzeul Mitropoliei Clujului, a fost pictată în anul 1673 de părintele Luca din Iclod, cel care a zugrăvit și Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula. La finalul slujbei Preasfințitul Macarie a dăruit bisericii din Ilişua o cruce de mare valoare artistică dar şi patrimonială, ce se va păstra pe masa Sfântului Altar.

Duminică seara, episcopul Macarie a fost primit și de credincioşii parohiei Dumbrăviţa, acolo unde Preasfinția Sa a săvârşit Taina Sfântului Maslu, împreună cu un sobor de preoţi, la invitaţia preotului paroh Ciprian Văidăhăzan. În cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit despre bucuria reîntâlnirii cu credincioșii de aici de care-l leagă amintiri plăcute, atât ca slujitor la altar, cât şi ca etnolog.

Preasfințitul Părinte Macarie va reveni pe Valea Ţibleşului pe 15 august, la hramul Mănăstirii Dobric, iar pe 30 august în localitatea natală Spermezeu, la sărbătoarea fiilor satului.

Ultimele articole

Binecuvântare arhierească în Parohia Chiuza

Binecuvântare arhierească în Parohia Chiuza

La sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului, sâmbătă, 21 noiembrie 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia...

Școala din Plopiș va purta numele arhiepiscopului Justinian Chira

Școala din Plopiș va purta numele arhiepiscopului Justinian Chira

Fundația „Arhiepiscopul Justinian” va cere oficial primăriei comunei Șișești, din județul Maramureș, ca școala generală din satul Plopiș, în care s-a născut și a copilărit Părintele Arhiepiscop Justinian Chira, să poarte numele ierarhului. Demersul a fost inițiat de...