Prima joi din noiembrie este Ziua Internațională împotriva violenței și bullying-ului în școli

de | nov. 3, 2022 | Aniversări și comemorări

Statele membre UNESCO au declarat prima zi de joi a lunii noiembrie drept Ziua internațională împotriva violenței și a bullying-ului în școli, inclusiv a hărțuirii cibernetice – ciberbullying.

Inițiativa atrage atenția că violența școlară, sub toate formele sale, reprezintă o încălcare a drepturilor copiilor și adolescenților la educație, la sănătate și bunăstare.

„În această zi, UNESCO dorește să reamintească tuturor victimelor bullying-ului că nu sunt singure. Întreaga comunitate internațională le susține și le este alături. Este timpul să punem capăt acestui flagel global o dată pentru totdeauna. Este timpul să facem acest lucru împreună”, transmite organizația.

Bullying-ul este definit ca fiind un comportament ostil / de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire.

Cuvântul bullying nu are o traducere exactă în limba română, însă poate fi asociat cu termenii de intimidare, terorizare, brutalizare.

Bullying-ul nu presupune existența unui conflict bazat pe o problemă reală, ci pe dorința unor persoane de a-și câștiga puterea și autoritatea, punându-i pe alții într-o lumină proastă.

La nivel european, România se situează pe locul 3 în clasamentul celor 42 de țări în care a fost investigat fenomenul. În 2019, România a adoptat o lege împotriva bullying-ului.

Biserica se implică frecvent în proiecte de conștientizare a fenomenului sau în susținerea celor afectați. Subiectul a fost abordat recent la Congresul Naţional Catehetic „Hristos împărtăşit copiilor”.

Sursă foto: Fundația Sfânta Macrina

Ultimele articole

12 ani de la mutarea la Domnul a Mitropolitului Bartolomeu Anania

12 ani de la mutarea la Domnul a Mitropolitului Bartolomeu Anania

Se împlinesc astăzi, 31 ianuarie 2023, 12 ani de când Mitropolitul Bartolomeu Anania s-a mutat în la Domnul. În seara zilei de luni, 31 ianuarie 2011, la orele 19.25, la vârsta de 89 de ani, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Bartolomeu Anania şi-a început călătoria spre...

Mitropolitul Andrei împlinește 74 de ani | Aniversare

Mitropolitul Andrei împlinește 74 de ani | Aniversare

Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, împlinește astăzi, 24 ianuarie 2023, vârsta de 74 de ani. Scurtă biografie Înaltpreasfințitul Părinte Andrei (Ioan Andreicuț) s-a...

Aspazia Oțel Petrescu (9 decembrie 1923 – 23 ianuarie 2018)

Aspazia Oțel Petrescu (9 decembrie 1923 – 23 ianuarie 2018)

Aspazia Oțel Petrescu, „sfânta din închisoare” s-a născut pe data de 9 decembrie 1923, în comuna Cotul Ostriței (Ucraina de astăzi). A fost primul copil din cei doi al învățătorilor Ioan și Maria Oțel. În timp ce studia la Liceul din Bălți după numai un trimestru este...

125 de ani de la trecerea în veșnicie a Protopsaltului Dimitrie Suceveanu

125 de ani de la trecerea în veșnicie a Protopsaltului Dimitrie Suceveanu

Dimitrie Suceveanu a fost unul dintre cei mai mari compozitori de muzică psaltică românească. Activitatea sa a presupus, pe lângă cântarea la strană și scrierea pieselor muzicale psaltice, traducerea și tipărirea cărților de muzică psaltică în limba română. Dimitrie...