Prima joi din noiembrie este Ziua Internațională împotriva violenței și bullying-ului în școli

de | nov. 3, 2022

Statele membre UNESCO au declarat prima zi de joi a lunii noiembrie drept Ziua internațională împotriva violenței și a bullying-ului în școli, inclusiv a hărțuirii cibernetice – ciberbullying.

Inițiativa atrage atenția că violența școlară, sub toate formele sale, reprezintă o încălcare a drepturilor copiilor și adolescenților la educație, la sănătate și bunăstare.

„În această zi, UNESCO dorește să reamintească tuturor victimelor bullying-ului că nu sunt singure. Întreaga comunitate internațională le susține și le este alături. Este timpul să punem capăt acestui flagel global o dată pentru totdeauna. Este timpul să facem acest lucru împreună”, transmite organizația.

Bullying-ul este definit ca fiind un comportament ostil / de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire.

Cuvântul bullying nu are o traducere exactă în limba română, însă poate fi asociat cu termenii de intimidare, terorizare, brutalizare.

Bullying-ul nu presupune existența unui conflict bazat pe o problemă reală, ci pe dorința unor persoane de a-și câștiga puterea și autoritatea, punându-i pe alții într-o lumină proastă.

La nivel european, România se situează pe locul 3 în clasamentul celor 42 de țări în care a fost investigat fenomenul. În 2019, România a adoptat o lege împotriva bullying-ului.

Biserica se implică frecvent în proiecte de conștientizare a fenomenului sau în susținerea celor afectați. Subiectul a fost abordat recent la Congresul Naţional Catehetic „Hristos împărtăşit copiilor”.

Sursă foto: Fundația Sfânta Macrina

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

34 de ani de la plecarea în veșnicie a Părintelui Arsenie Boca

34 de ani de la plecarea în veșnicie a Părintelui Arsenie Boca

În data de 28 noiembrie 2023 se împlinesc treizeci și patru de ani de la trecerea la cele veşnice a unuia dintre marii duhovnici români ai secolului trecut, Părintele Arsenie Boca. Teolog, pictor și duhovnic, Părintele Arsenie a fost de-a lungul timpului stareț la...

Mitropolitul Nicolae Colan (1893 – 1967)

Mitropolitul Nicolae Colan (1893 – 1967)

Mitropolitul Nicolae Colan s-a născut la 28 noiembrie 1893, în localitatea Arpatac (azi Araci), judeţul Covasna, într-o familie numeroasă şi modestă de ţărani evlavioşi, arată Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Şcoala primară de şase clase a făcut-o în...

120 de ani de la nașterea Părintelui Dumitru Stăniloae

120 de ani de la nașterea Părintelui Dumitru Stăniloae

S-au împlinit 120 de ani de la nașterea Părintele Dumitru Stăniloae, unul dintre cei mai mari teologi români. Părintele Dumitru Stăniloae a fost propus spre canonizare pentru anul 2025, când Biserica Ortodoxă Română împlinește 140 de ani de autocefalie și 100 de ani...

13 noiembrie – Ziua Bibliei | Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur

13 noiembrie – Ziua Bibliei | Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur

În data de 13 noiembrie este serbată Ziua Bibliei și este cinstit cel mai mare exeget al ei, Sfântul Ioan Gură de Aur. Ziua Bibliei a fost instituită în 2006 printr-o hotărâre a Sfântului Sinod și are ca scop reamintirea datoriei morale şi de conştiinţă de a citi...