Mitropolitul Andrei a citit prima parte a Canonului cel Mare la Biserica „Sfântul Ilie” din Cluj-Napoca

de | feb. 27, 2023

În prima zi a Postului Sfintelor Paști, luni, 27 februarie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din cartierul clujean Între Lacuri.

Cu acest prilej, de la ora 18:00, în biserica parohială, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia s-a citit prima parte a Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. Alături de ierarh au slujit consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, parohul bisericii – preotul Vasile Istrate, preotul coslujitor Sergiu Vasile Bălaj și alți preoți invitați.

Răspunsurile la slujbă au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

La finalul slujbei, Mitropolitul Andrei a rostit un cuvânt de învățătură și le-a vorbit credincioșilor prezenți despre perioada Postului Mare ca răstimp pentru pocăință, îndreptare și apropiere de Dumnezeu.

 

Marți, 28 februarie, în cea de-a doua zi a Postului Mare, Părintele Mitropolit Andrei va oficia slujba Pavecerniței, în cadrul căreia se citește a doua parte a Canonului cel Mare, în Parohia Săndulești (Protopopiatul Turda). De asemenea, miercuri și joi, ierarhul se va afla în alte două parohii din cuprinsul Eparhiei, respectiv în Parohia Bonțida (Protopopiatul Gherla) și în Parohia „Sfântul Apostol Andrei” din Beclean.

Canonul Pocăinței

Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul se citește în prima săptămână din Postul Paștilor, în patru părți, în zilele de luni, marți, miercuri și joi, în cadrul Pavecerniței Mari. De asemenea, în miercurea din săptămâna a cincea din Postul Mare, se citește integral, în cadrul slujbei numite „Denia Canonului cel Mare”.

Deniile, slujbe specifice Postului Mare, sunt utrenii care se săvârşesc în seara zilei precedente. Astfel, Denia Canonului cel Mare este utrenia zilei de joi, oficiată miercuri seara.

Din punct de vedere al structurii, Canonul cel Mare – scris de Sfântul Andrei Criteanul († circa 740 d.Hr.) –  este cel mai extins imn liturgic din cultul ortodox, alcătuit din nouă cântări, acestea sunt compuse la rândul lor din stihiri scurte de pocăință, 250 la număr, ritmate de invocația „Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă”, cerere care amintește de rugăciunea vameșului din prima duminica a perioadei Triodului.

Scopul acestui canon este să ne readucă aminte de starea noastră de păcătoșenie, de necesitatea chemării numelui lui Iisus Hristos în inima noastră și de importanța pe care o are pocăința în viața noastră.

Scurt istoric

Biserica „Sfântul Proroc Ilie” din Cluj-Napoca, situată pe strada Târnavelor, a fost construită între anii 1984-1990. Între anii 2005-2008 a fost împodobită cu pictură în tehnica frescă, realizată de pictorul bisericesc pr. Tuluc Damian din Mociu, asistat de colaboratorii săi. În ultimii ani, lăcașul a trecut prin ample lucrări de înfrumusețare, atât la exterior, cât și la interior, fiind sfințit la data 19 octombrie 2019, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei.

Biserica este una atipică, fiind construită după arhitectura blocurilor din zonă, fără turle sau cruci, pentru a nu deranja autoritățile vremii.

Născută pe ascuns, în anii comunismului, într-o clădire industrială, Parohia „Sfântul Proroc Ilie” găzduieşte la subsol Galeria „Horeb”, denumită după muntele în peştera căruia a vieţuit Sfântul Proroc Ilie, fiind primul spaţiu de artă contemporană din spaţiul ortodox, aflat sub cupola unei biserici. Înfiinţată în anul 2009, la initiativa părintelui paroh Vasile Istrate, absolvent al Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca, şi a antropologului şi muzeografului Florin Gherasim, Galeria „Horeb” a găzduit expoziţiile unor pictori români de renume. În anul 2019, Galeria a fost reamenajată și se numește „Relicvar”. Părintele Istrate crede cu tărie că „biserica trebuie să îşi redescopere şi rolul ei cultural, fiindcă arta tot în biserică s-a născut”, astfel Galeria găzduieşte săptămânal activităţi şi întâlniri cu copiii şi tinerii din parohie.

Misiune în rândul persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire

De asemenea, tot la subsolul bisericii, functioneaza Parohia misionară „Sfinții Mărturisitori Ardeleni”, păstorită de preotul Adrian Petrescu, care oficiază duminical și în sărbători Sfânta Liturghie pentru credincioşii cu deficienţe de auz şi vorbire care provin din toate zonele oraşului.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia...

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia Pata, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei...

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...