Prima ședință de lucru din 2021 a Sfântului Sinod | Alegerea a doi noi arhierei

de | feb. 25, 2021

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s‑a întrunit joi, 25 februarie 2021, în şedinţă de lucru, în Aula „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. La sedință a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, precum și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, alături de ceilalți ierarhi, membri ai Sfântului Sinod.

Lucrările Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române au debutat prin săvârşirea slujbei tradiţionale de Te Deum, în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei, de către Preasfinţitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu‑vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei, la care au participat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi arhierei membri ai Sfântului Sinod.

În continuare, în Aula „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei, după rostirea apelului nominal de către Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop‑vicar patriarhal, Întâistătătorul Bisericii noastre a deschis lucrările Sfântului Sinod, rostind un cuvânt de binecuvântare în care a menţionat faptul că pe ordinea de zi a şedinţei s‑a aflat şi alegerea unui Episcop‑vicar pentru Arhiepiscopia Iaşilor şi a unui Arhiereu‑vicar pentru Episcopia Devei şi Hunedoarei. „Există două solicitări din partea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi din partea Episcopiei Devei şi Hunedoarei pentru alegerea unui Episcop‑vicar la Arhiepiscopia Iaşilor şi pentru un Arhiereu‑vicar la Episcopia Devei şi Hunedoarei. Acestea sunt principalele teme pe ordinea de zi a şedinţei Sfântului Sinod, alături de evaluări ale activităţii ierarhilor pentru anul 2020, în ţară şi în străinătate, precum şi unele informări despre evenimentele trecute şi hotărârile legislative care privesc şi activitatea Bisericii”, a spus Preafericirea Sa.

A urmat desfăşurarea lucrărilor în comisiile sinodale: Comisia pastorală, monahală şi socială; Comisia teologică, liturgică şi didactică; Comisia canonică, juridică şi pentru disciplină şi Comisia pentru comunităţi externe, relaţii interortodoxe, intercreştine şi interreligioase.

După reluarea lucrărilor în plenul Sfântului Sinod, a avut loc alegerea Episcopului‑vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor şi a Arhiereului‑vicar al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, prezidată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Pentru postul de Episcop‑vicar a fost ales prin vot secret părintele arhimandrit Nichifor Horia, cu 40 de voturi din 49 valid exprimate, acesta urmând a purta titulatura „Botoşăneanul”. De asemenea, părintele arhimandrit Nestor Dinculeană a fost ales de ierarhii Sfântului Sinod în demnitatea de Arhiereu‑vicar al Episcopiei Devei şi Hunedoarei cu 44 de voturi din 49 exprimate, primind titulatura de „Hunedoreanul”, informează Ziarul Lumina.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i‑a felicitat pe cei doi ierarhi aleşi, urându‑le păstorire roditoare în demnitatea la care au fost chemaţi şi îndemnându‑i să lucreze sub ascultare deplină de chiriarhii lor.

Citește și Sfântul Sinod: Primele decizii din 2021 | Comunicat de presă

Mai multe fotografii AICI

Sursa: Basilica.ro și Ziarul Lumina

Foto credit: Basilica.ro (Mircea Florescu) și Ziarul Lumina (Mihnea Păduraru şi Luigi Ivanciu)

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Părintele Ioan Dâmbu, Cetăţean de onoare al comunei Zagra

Părintele Ioan Dâmbu, Cetăţean de onoare al comunei Zagra

Duminică, 21 iulie 2024, comunitatea euharistică din Zagra l-a primit pe noul său păstor duhovnicesc, în persoana Părintelui Vălean Ioan Grigore, după ce Părintele Ioan Dâmbu s-a pensionat, începând cu data de 1 iulie, în urma unei slujiri de aproape jumătate de veac...

Patriarhul României împlinește vârsta de 73 de ani

Patriarhul României împlinește vârsta de 73 de ani

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împlinește luni vârsta de 73 de ani. Preafericirea Sa se află în al 17-lea an de patriarhat, având peste trei decenii de slujire arhierească. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române este originar din satul Dobrești,...