Prima Sfântă Liturghie oficiată în noua Biserică a Parohiei „Sfântul Vasile cel Mare” din Cluj-Napoca

de | nov. 8, 2019 | Actualitatea religioasă

Vineri, 8 noiembrie 2019, la sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat noua biserică din cartierul clujean Mărăști, cu hramul „Sfântul Vasile cel Mare”, situată pe strada Barbu Patriciu.

După slujba de binecuvântare, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a oficiat, în sobor de preoți și diaconi, prima Sfântă Liturghie în acest lăcaș de cult. Din sobor au făcut parte: consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, preotul Bogdan Ivanov, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj II, preotul Alexandru-Constantin Ciui, preotul prof. univ. dr. Eugen Pentiuc, de la Hellenic College and Holy Cross Greek Orthodox School of Theology, SUA, parohul bisericii Adrian Mureșan, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Lupta spirituală”, vorbindu-le celor prezenți despre lupta dintre bine și rău.

La momentul rânduit din cadrul slujbei, Ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Călin Pop, pe seama Parohiei Visuia, Protopopiatul Beclean.

La finalul slujbei, preotul paroh Adrian Mureșan a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare, celor prezenți și tuturor celor ce au ajutat la edificarea lăcașului de cult. Totodată, i-a oferit Ierarhului o icoană cu Sfântul Vasile cel Mare, ocrotitorul bisericii.

În semn de apreciere și recunoștință, pentru aportul adus la edificarea bisericii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor pe parohul Adrian Mureșan, cu dreptul de a purta crucea pectorală. De asemenea, Comitetul și Consiliul parohial, dar și alți binefăcători, care au ajutat la ridicarea lăcașului, au primit distincții și diplome de aleasă cinstire.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Parohia „Sfântul Vasile cel Mare” a fost înființată în anul 2000, iar construcția lăcașului de cult a început în anul 2005, în prezent fiind pregătit pentru a fi pictat în tehnica frescă. Timp de nouăsprezece ani slujbele s-au oficiat într-o bisericuță de lemn, aflată în proximitatea bisericii de zid.

Mai multe fotografii AICI  

Vineri, 8 noiembrie 2019, la sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei,…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Sâmbătă, 9 noiembrie 2019

Foto credit: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro

Ultimele articole

Acoperământul Maicii Domnului, în acatist și icoană

Acoperământul Maicii Domnului, în acatist și icoană

foto: doxologia.ro Între izvoarele de mâna întâi pentru înţelesul semnificaţiei sărbătorilor se înscriu, cu nebănuit de mare folos, acatistele şi icoanele care le sunt consacrate. Practic, acatistul descrie în versuri evenimentul sfânt din calendar, fie că este vorba...

Vernisaje, curs de muzică psaltică și concerte la Zilele Artei Bizantine

Vernisaje, curs de muzică psaltică și concerte la Zilele Artei Bizantine

Ediția a 18-a a „Zilelor artei Bizantine” se va desfășura la Cluj-Napoca și Alba Iulia în perioada 6-9 octombrie 2022. Evenimentul este organizat de Sorin Albu, cadru didactic la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și coordonatorul grupului de muzică, artă...

Constituirea noii Adunări Naționale Bisericești, mandatul 2022-2026

Constituirea noii Adunări Naționale Bisericești, mandatul 2022-2026

La Palatul Patriarhiei din București s‑a desfășurat joi, 29 septembrie 2022, ședința de constituire a noii Adunări Naționale Bisericești pentru perioada 2022‑2026. În cadrul ședinței, prezidate de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, au fost validate mandatele...