Prima zi a Anului Nou, în rugăciune, la Catedrala Mitropolitană din Cluj

de | ian. 1, 2019

Mii de clujeni au participat marți, 1 ianuarie 2019, în prima zi a Anului Nou, la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

La Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, Noul An a început în rugăciune, imediat după miezul nopții, când Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, alături de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit o slujbă de Te Deum, aducând mulțumire pentru anul care a trecut și cerând binecuvântare de la Dumnezeu pentru noul an 2019.

În prima zi din anul 2019, când Biserica Ortodoxă sărbătorește Tăierea-împrejur cea după trup a Domnului și pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, i-a găsit pe clujeni tot în rugăciune.

Astfel, de la ora 10:00, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, alături de un numeros sobor de preoți și diaconi, printre care exarhul mănăstirilor Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, arhim. Dumitru Cobzaru, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, protos. Simeon Pintea, părinții slujitori ai Catedralei și preoții profesori ai Facultății de Teologie Ortodoxă.

La slujbă a asistat și Preasfințitul Părinte Vasile Someșanul, Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „An nou – Om nou”, în care vorbește despre cele trei mari sărbători pe care creștinii le serbează în prima zi a anului: Tăierea-împrejur a Domnului, Sfântul Vasile cel Mare și Anul Nou, dar și despre omul înnoit prin botez.

 

„Harul lui Dumnezeu așteaptă ca noi să împlinim poruncile lui Dumnezeu, să facem fapte bune, ca să devenim, efectiv, o făptură nouă în Hristos. Râvnim, An nou fiind, să devenim oameni noi. Botezați fiind, dorim să adăugăm la Harul lui Dumnezeu și lucrarea noastră.”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Andrei în cuvântul său de învățătură.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, alături de soborul de preoți și miile de credincioși, au cântat tradiționalul „La mulți ani!”. De asemenea, l-au sărbătorit pe Preasfințitul Părinte Vasile Someșanul, cu ocazia aniversării a 70 de ani de viață, precum și a prăznuirii Sfântului Vasile cel Mare, ocrotitorul spiritual al Preasfinției Sale.

Mai multe fotografii găsiți AICI

Mii de clujeni au participat marți, 1 ianuarie 2019, în prima zi a Anului Nou, la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Marţi, 1 ianuarie 2019

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Vineri, 12 aprilie 2024, de la ora 16:00, la Biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorz-Băi (Parohia Sângeorz-Băi III), județul Bistrița-Năsăud, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul,...