Procesiunea creştinilor băimăreni „Spre Sfânta Treime”

de | iun. 5, 2017

Duminică, 4 iunie 2017, cu începere de la ora 17,00, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a participat, în fruntea unui sobor de aproape 100 de preoţi din Baia Mare şi protopopiatul cu acelaşi nume, precum şi a mai multor mii de băimăreni la Procesiunea de Rusalii, intitulată „Spre Sfânta Treime”.

Procesiunea băimărenilor este o mărturisire de credinţă a Sfintei Treimi, a lui Dumnezeu Tatăl, a lui Dumnezeu Fiul şi a lui Dumnezeu Duhul Sfânt, pe care participanţii o fac în al treilea an consecutiv, în cadrul Zilelor Culturale ale Municipiului Baia Mare, proiect al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, care se desfăşoară între 2 iunie şi 5 iunie 2017, derulat în parteneriat cu Primăria Baia Mare.

Cântând slavă lui Dumnezeu s-a străbătut partea centrală a oraşului

Punctul de pornire a procesiunii a fost în Piaţa Revoluţiei din Baia Mare, lângă Troiţa din lemn dedicată Eroilor Revoluţiei

Aici, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oficiat o rugăciune şi a binecuvântat procesiunea celor care au umplut platoul, purtând în mâini icoane, în acest An Omagial al Sfintelor Icoane, iconarilor şi pictorilor bisericeşti cum a fost declarat 2017 pe cuprinsul Patriarhiei Române de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, dar şi cu ripide şi steaguri ale Patriarhiei Române şi Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului.

Întreg traseul a fost parcurs în pricesne şi cântece bisericeşti, într-o atmosferă duhovnicească şi de smerenie, dar şi de bucurie pentru sărbătoarea dedicată înfiinţării Bisericii lui Iisus Hristos Mântuitorul.

Traseul a cuprins Piaţa Revoluţiei, bulevardele Bucureşti şi Unirii, până la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”, sub atenta supraveghere a Poliţiei, Jandarmeriei şi a Poliţiei Locale băimărene.

Ajunşi la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”, participanţii la procesiune au luat parte la Vecernia Plecării Genunchilor, oficiată de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin şi soborul de preoţi în biserica cea mare a Catedralei, unde încap câteva mii de credincioşi.

 

Toţi preoţii din parohiile Băii Mari au venit împreună cu credincioşii

Miile de credincioşi din parohiile din întreg oraşul, veniţi în frunte cu preoţii lor, alături de  tinerii Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi de pe lângă Catedrala Episcopală Maramureşeană (ATOCEM), care au ajutat la organizare, tinerii din ASCOR Baia Mare, cei din Asociaţia Tinerilor Ortodocşi din Protopopiatul Baia Mare (ATOPBM), au luat parte la acest eveniment, aflat la a treia ediţie.

Despre Vecernia plecării genunchilor a vorbit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, explicând rugăciunile care se citesc de către preoţi la această Vecernie unică.  Este singura dată din anul bisericesc când se fac rugăciuni pentru cei din iad:

„În rugăciunea a cincea din cadrul Vecerniei plecării genunchilor se fac mijlociri şi cereri pentru cei din iad. Şi în iad înţelegem că sunt cei care au murit în urma unor decizii nefericite, a unor alegeri cumplite. Este singura dată în an când Biserica se roagă pentru cei din iad. De ce? Din iubirea pe care o avem faţă de fraţii noştri. Şi ei au fost ca şi noi, au fost oameni plini de nădejde şi de speranţe, însă capcanele diavolului şi nefericitele întâmplări prin care au trecut în viaţă i-au determinat să ia o decizie nepermisă. Ca și creştini, nu avem voie niciodată să ne luăm viaţa. Viaţa este darul lui Dumnezeu şi trebuie să o trăim integral, cu bunele şi cu grelele ei, cu Cruce şi cu Înviere, cu suferinţă şi cu biruinţă, aşa cum a trăit-o Fiul lui Dumnezeu pentru noi şi pentru mântuirea noastră”, a precizat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Căianu Mic

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Căianu Mic

În Duminica a 34-a după Rusalii (a Întoarcerii Fiului risipitor), 3 martie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă a Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail...

Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

În ziua de joi, 29 februarie 2024, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Principalele hotărâri ale Sfântului...