Procesiunea de Florii de la Bistrița (2024)

de | apr. 27, 2024

În ajunul Praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, sâmbătă, 27 aprilie 2024, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, la Bistrița a avut loc tradiționala Procesiune de Florii, aflată la a VII-a ediție. Alături de ierarh, la manifestarea duhovnicească au participat numeroși clerici, monahi și monahii, oficialități locale, județene și centrale, copii și tineri îmbrăcați în straie populare, dar și mulțime de credincioși cu ramuri de salcie în mâini.

Procesiunea a debutat la ora 17:00, la Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Bistrița, cunoscută și sub denumirea de Catedrala Ortodoxă de pe strada Alexandru Odobescu, unde Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a binecuvântat ramurile verzi care au fost oferite tuturor credincioșilor prezenți.

Cu acest prilej, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură și a explicat semnificația sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim, dar și a Procesiunii de Florii.

Procesiunea propriu-zisă a pornit din faţa bisericii de pe strada Alexandru Odobescu și a avut în frunte toaca, crucea, praporii și un drapel național uriaș, apoi a urmat soborul clericilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei şi mulțimea credincioşilor, toți având ramuri de salcie și finic în mâini. Pe parcursul traseului, clericii și credincioșii au cântat troparul Intrării Domnului în Ierusalim și mai multe pricesne specifice perioadei prepascale.

Procesiunea s-a desfășurat pe următorul traseu: strada Alexandru Odobescu – strada Gării -Bulevardul Republicii – Piața Petru Rareș – Piața Unirii – Biserica de la Coroana și Protopopiatul Ortodox Bistrița – strada Liviu Rebreanu – strada General Grigore Bălan – Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.

În incinta Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, unde se află din anul 1988 o biserică de lemn, cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, construită la Căşeiu în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat slujba Vecerniei și a rostit un cuvânt de învățătură.

La finalul slujbei, Corul de copii „Axios” al Parohiei „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Bistrița, dirijat de preotul paroh Lucian Constantin Mileșan, și Grupul vocal tradițional al Școlii de Arte din Bistrița, coordonat de prof. Cristina Bălan, au susținut un concert de pricesne și cântece patriotice.

 

Pentru buna desfăşurare a evenimentului, autoritățile au luat măsuri de restricţionare a traficului în zona centrală a municipiului Bistrița, iar efective de jandarmi au asigurat liniştea desfăşurării acestei manifestări religioase.

Organizată anual, începând cu anul 2015, de Protopopiatul Ortodox Român Bistrița, această manifestare duhovnicească ne aduce aminte de drumul pe care L-a parcurs Mântuitorul nostru Iisus Hristos din Betania la Ierusalim, înainte cu o săptămână de Pătimirile și Învierea Sa din morți.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Protopopiatul Bistrița și Danko Monika Krisztina

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA