Procesiunea de Rusalii de la Cluj, condusă de doi ierarhi

de | iun. 19, 2016

Peste 1000 de clujeni au participat duminică, 19 iunie 2016, de praznicul Pogorârii Sfântului Duh, la procesiunea de Rusalii organizată de Arhiepiscopia Clujului pentru cel de-al șaselea an consecutiv.

Căldura de-a afară nu i-a ținut în case pe credincioșii care au vrut să se roage la Vecernia specială a plecării genunchilor, oficiată o dată pe an, de praznicul Rusaliilor.

Pe platoul din fața Catedralei Mitropolitane, slujba a început la ora 17:00 și a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, dimpreună cu Preasfințitul Gurie al Devei și Hunedoarei. Toți preoții din municipiul Cluj-Napoca au fost de față, alături studenți și elevi ai Seminarului și Facultății de Teologie Ortodoxă cât și de tineri ai asociațiilor ortodoxe de tineret din Eparhie.

„Duhul Sfânt încălzește tot genunchiul care se pleacă în fața Preasfintei Treimi”

Cei prezenți au avut bucuria de a asculta cuvântul de învățătură rostit de Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, datorită prezenței speciale a Înaltpreasfinției Sale, la manifestarea devenită tradiție la Cluj.

„Iată fraților și surorilor, că la 50 de zile de la Înviere, Duhul Sfânt coboară și încălzește tot genunchiul care se pleacă în fața Preasfintei Treimi. Chiar dacă sărbătoarea de astăzi până în secolul al V-lea a fost prăznuită împreună cu Înălțarea Domnului la ceruri, ea a mărturisit lucrarea Duhului Sfânt în lume. Sărbătoarea aceasta încheie ciclul sărbătorilor pământești dedicate activității Mântuitorului Iisus Hristos. Duhul Sfânt însuflețește lucrul mâinilor lui Dumnezeu. Omul, care este Chip și Asemănare a lui Dumnezeu este umbrit de lucrarea Duhului Sfânt încă de la intrarea în creștinism. Tot Duhul lui Dumnezeu a zidit Biserica pe pământ, iar noi credincioșii, intrând în creștinism, prin Sfintele Taine, ne mișcăm și trăim duhovnicește prin lucrarea Duhului Sfânt”.

După rugăciunile speciale din cadrul Vecerniei Plecării Genunchilor, ierarhii au condus mulțimea într-o procesiune pe străzile din centrul Clujului, în semn de evlavie pentru marea sărbătoare a Pogorârii Sfântului Duh.  Deși pentru al treilea an consecutiv, între timp norii s-au adunat deasupra centrului orașului, clujenii nu s-au abătut din drum și au continuat să cânte troparul praznicului, alături de ierarhi și preoți, până la finalul traseului.

Ajunși din nou în fața Catedralei Mitropolitane, cei doi ierarhi invitați au rostit rugăciunile de binecuvântare a țarinilor, specifice praznicului Cincizecimii.

Pentru buna desfăşurare a procesiunii, Primăria şi Poliţia au luat măsuri de restricţionare a traficului în zonă, iar efective de jandarmi au asigurat liniştea desfăşurării acestei manifestări religioase.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...