Procesiune de Rusalii și Vecernia plecării genunchilor la Dej

de | iun. 24, 2024

Sute de credincioși dejeni au participat în Duminica Cincizecimii, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii. Manifestarea continuă o veche tradiție din Ardeal având în centrul ei rugăciunea pentru roadele pământului și pentru mediul înconjurător la sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt.

Evenimentul a debutat la ora 18:00, la biserica cu Hramul Sfântul Ierarh ,,Nectarie” din Dej, unde părintele protopop Ioan Buftea, înconjurat de un sobor numeros de clerici și credincioși au rostit rugăciuni de cerere Bunului Dumnezeu pentru buna desfășurare a procesiunii.

După sosirea la Biserica Militară din Dej s-a oficiat Vecernia plecării genunchilor. La slujbă au luat parte, pe lângă numeroșii credincioși, preoții din Dej și cei din împrejurimi.

Momentul central al acestei slujbe l-a constituit citirea celor șapte rugăciuni, toate legate de sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh. Acestea invocă ajutorul Sfintei Treimi, amintind de cele șapte daruri ale Sfântului Duh, care s-a pogorât în ziua Cincizecimii. Deoarece cele șapte rugăciuni sunt citite stând în genunchi, slujba aceasta se mai numește și „Vecernia plecării genunchilor”.

Răspunsurile la strană au fost date de Grupul Sfântul ,,Nectarie” din Dej.

La finalul slujbei, părintele protopop Ioan Buftea a mulțumit Bunului Dumnezeu, apoi preoților, credincioșilor și autorităților locale pentru implicarea exemplară în organizarea acestei procesiuni.

sursa: Protopopiatul Ortodox Dej

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA