Procesiuni de Rusalii la Cluj-Napoca, Baia Mare și Gherla

de | iun. 2, 2017 | Actualitatea religioasă, Uncategorized

Pentru al șaptelea an consecutiv, clujenii sunt invitați să participe duminică, 4 iunie, la Procesiunea de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca, din iniţiativa Înaltpreasfinţitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Ma­ramureșului și Sălajului, informează ziarul Lumina.

„Evenimentul reînvie o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru roadele pământului şi pentru mediul încojurător, la sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt”, se arată în comunicatul transmis de biroul de presă al Arhiepiscopiei.

Începând cu ora 17.00, pe platoul din faţa Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, Părintele Mitropolit Andrei va săvârşi slujba Vecerniei plecării genunchilor, la care vor participa toţi preoţii clujeni şi credincioşii de la cele 45 de parohii din municipiu, și din parohiile învecinate. De la ora 18.00 procesiunea propriu-zisă va porni din faţa Catedralei şi se va deplasa pe traseul: Piaţa Avram Iancu – B-dul 21 Decembrie 1918 – Piaţa Unirii (prin faţa Catedralei „Sfântul Mihail”) – B-dul Eroilor – Piaţa Avram Iancu, după care întregul sobor va reveni în faţa Catedralei. De-a lungul traseului se vor face trei opriri şi se vor rosti ectenii speciale. După încheierea procesiunii, în faţa Catedralei Mitropolitane se va oficia slujba sfinţirii mici a apei şi vor fi rostite rugăciuni pentru natură, iar, în încheiere, Înaltpreasfinţitul Mitropolit Andrei va rosti un cuvânt de învăţătură.

În Baia Mare, la procesiunea de Rusalii „Spre Sfânta Treime” sunt așteptați să participe preoţii şi diaconii Catedralei Episcopale, tinerii din asociațiile eparhiei, preoţii din Baia Mare, profesorii de religie şi cei ai şcolilor teologice, studenţi teologi, elevi seminarişti și credincioşi. Procesiunea va începe de la ora 17:00, cu o rugăciune rostită de Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, la „Troiţa Eroilor” din Piaţa Revoluției, și va continua pe Bulevardul București, Bulevardul Unirii, după care se va încheia la Catedrala „Sfânta Treime”, unde, de la ora 18,00, se va oficia „Vecernia Plecării Genunchilor”.

La praznicul Pogorârii Duhului Sfânt, preoții de la cele patru parohii din Gherla, alături de credincioși vor participa la procesiunea de Rusalii. Procesiunea va avea loc după oficierea, în bisericile parohiale, a Sfintei Liturghii, astfel că la ora 12:00, soborul de preoți va oficia Slujba Sfințirii apei, în parc, în foișor. A doua zi de Rusalii, luni, 5 iunie, de praznicul Sfintei Treimi, la hramul Bisericii Parohiei Gherla III, Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor de preoți, între care pr. prof. Stelian Tofană de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Ultimele articole

Problema autocefaliilor în perioada modernă: situația bisericească din Ucraina

Pentarhia în Evul Mediu

În continuarea discuțiilor din săptămânile trecute, de data aceasta vă invităm să acultați un nou dialog cu dr. Mircea Gheorghe Abrudan, cercetător științific în cadrul Institutului de Istorie George Barițiu al Academiei Române, filiala Cluj-Napoca, doctor în istorie...

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

În Duminica a 4-a după Paști (a vindecării slăbănogului de la Vitezda), 15 mai 2022,  Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din...

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

În Duminica a 3-a după Paști (a Mironosițelor), 8 mai 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității ortodoxe române din Londra, Regatul...