Prof. Adrian Opre către preoții clujeni: „Să ne asumăm împreună lucrarea pentru binele și folosul omului”

de | nov. 4, 2020 | Actualitatea religioasă

Preoții din cadrul Protopopiatului Cluj I au participat miercuri, 4 noiembrie 2020, la Conferința preoțească de toamnă, desfășurată la Mănăstirea „Sfânta Troiță” Feleacu, unde au fost întâmpinați de părintele Alexandru Ghenț, starețul mănăstirii, alături de părintele protopop Dan Hognogi.

În buna tradiție, evenimentul a fost prezidat de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, iar la întrunire a luat parte și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Mitropolitul le-a adresat preoților un cuvânt duhovnicesc, iar Preasfințitul Părinte Benedict le-a oferit câteva îndemnuri pastorale.

Invitat a fost Prof. Univ. Dr. Adrian Nicolae Opre, Decanul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca.

În accepțiunea domniei sale, umanismul a pus în centrul atenției omul, însă a uitat de raportarea lui la Dumnezeu. Emanciparea realizată nu a condus nicidecum la împlinirea omului, la fericirea lui, ci la pulverizarea sensului existenței individuale. „Nevoia de a crede în Cineva, de a avea un reper divin ține de condiția noastră. Fără să admitem acest adevăr, ratăm accesul la o cunoaștere profundă despre noi înșine, dar nu numai atât. Beneficiile unei vieți religioase sunt multiple pentru minte, trup și suflet”, afirmă profesorul Adrian Opre.

E de dorit o mai bună conștientizare din partea preoților a faptului că numărul psihologilor care caută o înțelegere a religiei, a practicilor ei sanogene, în vederea reintegrării acestora în practica psihoterapeutică, este tot mai mare. Domnia sa a subliniat importanța colaborării dintre psihologie și religie: „Abordarea psihologică și cea religioasă sunt complementare, nicidecum opuse sau rivale”, căci ambele se adresează omului și vin să răspundă unor nevoi specifice.

O personalitate a cetății, ale cărui domenii de cercetare sunt Psihologia cognitivă, Psihologia personalității și Psihologia religiei, cu interese de cercetare în dezvoltarea competențelor sociale și emoționale atât la copii, cât și la adolescenți, Adrian Opre este titular al cursurilor „Psihologie cognitivă” „Consiliere psihologică: programe de intervenție cognitiv‑comportamentală”, „Coping religios în consilierea psihologică”, „Personalitatea: diagnoza și intervenție”  și președintele Asociației de Științe Cognitive din Romania. În ultima decadă preocupările sale profesionale s-au focalizat pe elaborarea şi derularea unor programe de dezvoltare a competenţelor socio-emoţionale la copii si adolescenţi, formarea continuă a cadrelor didactice din învăţamantul universitar si preuniversitar, dar și asupra modalităţilor de compatibilizare a  strategiilor de consilere şi psihoterapie cu principiile și practicile  religioase creştine.

Pr. Florin Ignat, ridicat la rangul de iconom

În debutul conferinței desfășurată în biserica așeazământului monahal a fost săvârșită o slujbă de Te-Deum. La finalul slujbei, preotul Florin Ignat,care activează în cadrul Protopopiatului Cluj I ca asistent social al Serviciului de Asistență Comunitară, a fost ridicat cu acest prilej la rangul de iconom, primind dreptul de a purta brâu roșu și bederniță. Părintele,alături de alți preoți clujeni, a coordonat și finanțat lucrările care s-au făcut la o casă din parohia Aruncuta. Casa, aparținând credinciosului Dumitru Gliga, în vârstă de 67 de ani, a fost renovată și mobilată. Proprietarul este singur și până ieri a locuit într-o încărere insalubră, având și un handicap la piciorul stâng.

Conferințele preoțești din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului se desfășoară de doua ori pe an, în cele 9 protopopiate. În cadrul conferinței de toamnă sunt dezbătute ambele tematici propuse de Patriarhia Română pentru anul 2020, și anume: „Anul omagial al pastorației părinților și copiilor” și „Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români”.

Ultimele articole

Liturghia credincioșilor

Liturghia credincioșilor

Liturghia credincioșilor poate fi împărțită pe mai multe secvențe, după cum urmează: partea introductivă, Vohodul Mare sau Ieșirea cu Cinstitele Daruri, Partea pregătitoare pentru săvârșirea Jertfei, Momentul central al Liturghiei: săvârșirea Jertfei (sfințirea Darurilor), săvârșirea Tainei (Împărtășirea) și partea finală.
Vom încerca, atât cât spațiul ne va permite să tratăm aceste părți componente.

25 iunie – Sfânta Mare Muceniță Fevronia

25 iunie – Sfânta Mare Muceniță Fevronia

Soldații împăratului Dioclețian (284-305) erau conduși de guvernatorul Selin, ajutat de nepotul său Lisimah și urmăreau creștinii aflați la granița imperiului cu Persia. Pe cât de aprig era Selin, pe atât de bun era Lisimah față de creștini. El îi anunța înainte ca să...

Episcopul-vicar Benedict, la hramul bisericii din Iliuța Bozghii

Episcopul-vicar Benedict, la hramul bisericii din Iliuța Bozghii

În a treia zi de Rusalii, marți, 22 iunie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din localitatea Iliuța Bozghii, comuna Tiha Bârgăului,...

Hramul Mănăstirii „Sfânta Treime” de la Soporu de Câmpie

Hramul Mănăstirii „Sfânta Treime” de la Soporu de Câmpie

În a doua zi de Rusalii, luni, 21 iunie 2021, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Mănăstirea „Sfânta Treime” de la Soporu de Câmpie, județul Cluj, cu...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com