Mișcarea culturală și spirituală „Rugul Aprins” de la Mănăstirea Antim din București a reprezentat, în anii 1946-1958, un adevărat model de gândire și de trăire duhovnicească, centrat pe rugăciunea neîncetată a inimii (isihasm).

Bazele acesteia au fost puse de clerici și de intelectuali de mare anvergură, precum reputatul ziarist și scriitor Alexandru Teodorescu, care semna sub pseudonimul de Sandu Tudor (devenit, mai târziu, Părintele Daniil Sandu Tudor de la schitul Rarău), Părintele Benedict Ghiuș și reputatul cercetător și profesor Alexandru Mironescu.

Între anii 1946-1958, „Rugul Aprins” a reprezentat mult mai mult decât o legătură de cunoaștere și o simplă punte de comunicare între cler și intelectualii ortodocși laici de la mijlocul secolului al XX-lea, coordonatele acestei mișcări dobândind amploarea unui adevărat fenomen mistic și cultural.

„Rugul Aprins” a fost modul cu totul aparte, unic și autentic, de împărtășire a celor mai înalte valori de gândire și trăire ortodoxă, în anii cei mai tulburi, complicați și grei ai instaurării regimului comunist în România și a fost, totodată, și o puternică mișcare de rezistență prin rugăciune și cultură, un bastion al credinței și al libertății de gândire și de exprimare.

Din galeria personalităților care au făcut parte din această mișcare emblematică pentru spiritualitatea și cultura românească, se desprinde figura luminoasă a omului de știință, a cercetătorului, eseistului și filosofului Alexandru Mironescu, fost deținut politic și victimă a regimului extrem de dur de represiune comunistă.
În jurnalele sale, care au fost îngrijite și editate de Profesorul și jurnalistul Marius Vasileanu, Alexandru Mironescu lasă o impresionantă mărturie despre căutările sale spirituale, despre apropierea sa de Dumnezeu și de credință, dar și despre ceea ce a însemnat, cu adevărat, mișcarea „Rugul Aprins.”

Primul volum al „Jurnalului” inedit al lui Alexandru Mironescu a văzut lumina tiparului în anul 2014, la Editura Eikon, „Admirabila tăcere. Jurnal (2 iulie 1967-29 septembrie 1968)”. A urmat cel de-al doilea volum, în anul 2019, „Admirabila tăcere. Jurnal (1968 – 1969)”, la Editura Humanitas, iar recent, a fost publicat și lansat la Sibiu, Cluj-Napoca, Bistrița și la Memorialul Gherla și volumul al treilea, „Admirabila Tăcere”, (Jurnal, 1970-1972), acesta reprezentând și testamentul spiritual al lui Alexandru Mironescu.

Foto credit: Ziarul Lumina

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Profesorul Alexandru Mironescu și mișcarea culturală și spirituală „Rugul Aprins” | Profesorul și jurnalistul Marius Vasileanu
Profesorul Alexandru Mironescu și mișcarea culturală și spirituală „Rugul Aprins” | Profesorul și jurnalistul Marius Vasileanu
/