Profesorul și fizicianul George Manu (13 februarie 1903 – 2 aprilie 1961)

de | apr. 2, 2021 | Personalitatea zilei

Gheorghe Manu vine pe lume la data de 13 februarie 1903 la București într-o familie înstărită. Conform mai multor surse documentare familia Manu are rădăcini genoveze, înaintașii renumitului fizician și desenator venind în Țara Românească undeva în secolul al XVIII-lea. Aici s-au înrudit cu familii boierești și domnitoare, iar astfel în ascendențalui George Manu găsim nume mari precum Constantin Brâncoveanu sau Șerban Cantacuzino.

Atât ciclul primar, cât și cel gimnazial și respectiv liceul le urmează în particular, excepție făcând ultimii doi ani de liceu pe care îi va urma în Franța.

În urma absolvirii liceului și a promovării examenului de Bacalaureat, George Manu se înscrie la Facultatea de Științe a Universității din București, iar în anul 1925 reușește să ș iobțină două licențe, atât în matematică, cât și în chimie- fizică.

Un an mai târziu,obține un certificat de studii superioare de chimie-fizică și radioactivitate al Facultății de Științe din Paris și începe să lucreze la Institut du Radium până în anul 1934, documentându-se temeinic în această perioadă și pentru lucrarea sa de doctorat coordonată de către Marie Curie.

În anul 1935, George Manu se întoarce în țară și devine asistent universitar la Facultatea de Științe din București, ajungând să fie numit profesor conferențiar abia 10 ani mai târziu. În domeniulfizicii nucleare acesta realizează de-a lungul anilor diverse cercetări dovedite a fi de un real folos, începând de la teza sa de doctor intitulată „Cercetări asupra absorbției razelor alfa” și ajungând până la monografia Fizica Nucleară– publicată în trei volume.

O altă amplă și de interes lucrare a sa este studiul intitulat „În spatele Cortinei de Fier – România sub ocupație rusească”. Acest studiu este semnat cu pseudonimul Testis Dacicus, iar scopul său este redat chiar în prefață: „Prezentul studiu are drept scop să descrie în mod obiectiv felul în care un popor mic este nimicit în mod sistematic de o mare putere.”.

Aflat în postura de profesor de fizică nucleară și considerat drept unul dintre cei mai renumiți oameni de știință din țară la acea vreme, George Manu va fi arestat în anul 1948 și va fi condamnat la 25 de ani de muncă silnică. Acesta se va perinda în acest răstimp pe la închisori precum Gherla, Aiud sau Baia Sprie.

Adus la Aiud în urma grevei de la mina de plumb de la Baia Sprie, George Manu se numără prin trecei peste 50 de deținuți bolnavi de tuberculoză. Fiind nevoit să facă față unor condiții vitrege și supus unui regim disciplinar extrem de sever fără îngrijire medicală adecvată și medicamentație, starea de sănătate a lui George Manu se va degrada considerabil de la o zi la alta.

Acesta nu era un simplu om de știință, ci era un izvor nesecat de putere și cunoștințe, exemplu demn de urmat de toți deținuții politic din acea vreme. Vocația de dascăl l-a determinat pe acest mare om de cultură ca și în timpul întemnițării să pună la dispoziția celorlalți din cunoștințele sale în materie de filosofie, teologie, literatură, drept sau chiar filologie. George Manu va fi, de asemenea, recunoscut drept cel căruiai se datorează și inventarea scrierii, cu ajutorul alfabetului morse, pe firul de aţă.

Referitor la această perioadă, domnul Demostene Andronescu – fost deținut politic – afirmă următoarele: „Era o adevărată enciclopedie şi dacă este adevărat (şi, de bunăseamă, este) că închisorile comuniste au fost adevărate Universităţi, atunci „Universitatea Aiud” a avut ca „rector” între anii 1954 şi 1961, anul morţii sale, pe profesorul George Manu.”

La data de 2 aprilie 1961, vestitul profesor, fizician, desenator și dascăl de excepție trece la cele veșnice la vârsta de doar 58 de ani. Trupul lui George Manu a fost aruncat în groapa comună de la Râpa Robilor din Aiud, cântărind în acele momente doar 34 de kilograme. Pe acest loc,unde este îngropată mare parte a elitei românești anticomuniste, se înalță astăzi semeață Mănăstirea Sfintei Cruci din Aiud.

 

Resurse:

Radio Renasterea
Profesorul și fizicianul George Manu (13 februarie 1903 - 2 aprilie 1961)
/

Ultimele articole

„Finicul” de pe cale și cel din sufletele noastre

„Finicul” de pe cale și cel din sufletele noastre

Introducere Învierea apropiatului Lazăr, are felurite ecouri în popor. În vreme ce familia se bucură și cei care asistaseră la moment rămân înmărmuriți de uimire, fariseii își asumă rolul de „pârâcioși” sociali. Fug la sinedriu și neglijând aspecte precum plânsul lui...

Mai multe din Personalitatea zilei
Mihail Sturza (24 aprilie 1794 – 8 mai 1884)

Mihail Sturza (24 aprilie 1794 – 8 mai 1884)

Mihail Sturdza vede lumina zilei la data de 24 aprilie 1794 în Iași, fiind fiul renumitului logofăt Grigore Sturdza și al Mariei Calimah, fiica unui domnitor. Mihail a primit o educație aleasă cu influențe franceze și săsești, de la Christian Flechtenmacher și de la...

MIRCEA ELIADE (13 martie 1907 – 22 aprilie 1986)

MIRCEA ELIADE (13 martie 1907 – 22 aprilie 1986)

Mircea Eliade vede lumina zilei la data de 13 martie 1907 la București într-o familie cu trei copii. Istoria numelui acestei mari personalități este una foarte interesantă: într-o zi, tatăl său, Gheorghe Ieremia, pentru a cinsti memoria renumitului scriitor Ion...

ANGHEL SALIGNY (19 aprilie 1854 – 17 iunie 1925)

ANGHEL SALIGNY (19 aprilie 1854 – 17 iunie 1925)

Anghel Saligny vine pe lume într-o familie înstărită la data de 19 aprilie 1854 în comuna Șerbănești din actualul județ Galați. Atât Anghel, cât și fratele său mai mic, Alfons Oscar, sunt personalități de renume ale tehnicii și științei românești, cel din urmă...

Ion Pillat (31 martie 1891 – 17 aprilie 1945)

Ion Pillat (31 martie 1891 – 17 aprilie 1945)

Ion Pillat vine pe lume la data de 31 martie 1891 la București, în casa părintească de pe Calea Dorobanților. Ion Pillat făcea parte dintr-o familie înstărită, cu strămoși-figuri de reper în istoria poporului român. Tatăl său, de la care a preluat și prenumele Ion,...

Medicul NICOLAE KALINDERU (6 decembrie 1835 – 16 aprilie 1902)

Medicul NICOLAE KALINDERU (6 decembrie 1835 – 16 aprilie 1902)

Nicolae Kalinderu vede lumina zilei la data de 6 decembrie 1835 în București. Conform mai multor surse documentare, familia acestuia ar fi fost de origine turcă, numele lor însemnând în traducere „fiul filosofului”. Kalinderu a studiat în Franța timp de mai mulți ani...

Mitropolitul Nicolae Colan (28 noiembrie 1893 – 15 aprilie 1967)

Mitropolitul Nicolae Colan (28 noiembrie 1893 – 15 aprilie 1967)

Nicolae Colan vede lumina zilei la data de 28 noiembrie 1893 într-o localitate din județul Covasna. Familia tânărului Nicolae Colan era una numeroasă și modestă, părinții săi fiind însă niște țărani evlavioși care le-au insuflat copiilor lor reale povețe despre cum să...