Program postuniversitar de formare în economia sănătății, în premieră în România

de | nov. 20, 2023

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca a fost, zilele trecute, gazda workshop-ului regional „Evaluarea tehnologiilor medicale în context național”, din cadrul proiectului „HEALTHESIS – program postuniversitar de formare în economia sănătății”, care s-a derulat în perioada aprilie 2021 – noiembrie 2023.

Proiectul – cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 6: Educație și competențe -, a fost coordonat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca și cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Obiectivul general al proiectului a fost dezvoltarea, în premieră, în România, a unui program postuniversitar în domeniul economiei sănătății, care să răspundă necesităților prezente de formare a specialiștilor și decidenților din sistemul sanitar, și care va constitui baza introducerii principiilor de cost-eficiență în intervențiile din domeniul sănătății, prin crearea unui sistem de indicatori de performanță pentru activitățile din sistemul medical.

La workshop-ul științific care a marcat încheierea programului de formare dezvoltat în cadrul proiectului au participat peste 60 de experți din domeniul evaluării tehnologiilor medicale, cadre medicale și reprezentanți ai autorităților publice implicate în management-ul serviciilor de sănătate. Printre lectorii invitați s-au numărat: prof. dr. Florentina Furtunescu – UMF „Carol Davila”, coordonatorul național al proiectului, prof. dr. Adina Turcu Știolică – UMF Craiova, dr. Ștefan Strilciuc și dr. Laszlo Lorenzovici, conf. dr. Corina Bocșan, coordonatorul regional al proiectului, șef lucr. Octavia Sabin, responsabilul programului postuniversitar, precum și întreaga echipă de lectori din cele trei facultăți ale UMF „Iuliu Hațieganu”. Fiecare lector a împărtășit din experiența sa din timpul dezvoltării proiectului și a arătat cum pot fi aplicate deciziile de evaluare a tehnologiilor medicale în domeniile lor de expertiză.

„Programul postuniversitar, acreditat de Ministerul Sănătății, și-a propus să îmbunătățească competențele în utilizarea unor tehnici moderne de management, evaluare economică și statistică aplicată în domeniul sănătății. Scopul principal al proiectului a fost stimularea discuțiilor și a schimbul de idei între specialiști, pentru a identifica cele mai bune practici și modalități de evaluare a tehnologiilor medicale în sistemul nostru de sănătate. Ne bucurăm să vedem interesul crescut pentru aceste subiecte și suntem convinși că rezultatele acestui program vor avea un impact semnificativ în domeniul medical românesc”, declară prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”.

Conform celor anunțate de universitatea clujeană, workshop-ul a reprezentat o bună oportunitate de a intra în legătură cu experți în domeniu și cu profesioniști implicați în management-ul sanitar, precum și de a împărtăși bune practici și experiențe, cu scopul de a crea noi colaborări în domeniul economiei sănătății.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Societate
Profesor UBB, distins cu medalia de Ofițer al Palmelor Academice

Profesor UBB, distins cu medalia de Ofițer al Palmelor Academice

Profesorul Sergiu Mișcoiu de la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napocaa fost distins cu  medalia de Ofițer al Palmelor Academice, în cadrul unei ceremonii publice desfășurate la Ambasada Franței de la București. Această înaltă...

Cadouri de Crăciun pentru copii defavorizați din mediile rurale

Cadouri de Crăciun pentru copii defavorizați din mediile rurale

În spiritul sărbătorilor de iarnă, Rotary Club Cluj-Napoca Opera s-a angajat să aducă bucurie și să îndeplinească dorințele copiilor din mediile rurale defavorizate prin proiectul „ToyJoy". Proiectul urmărește să ofere cadouri personalizate pentru 60 de copii,...