Proiecte de suflet, în parohia clujeană Nașterea Domnului

de | dec. 2, 2018

La Parohia Ortodoxă Română „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca unde preot paroh este părintele Nicolae Buda, sunt în derulare două proiecte, unul  cu implicații sociale și altul cultural-misionar.

Începând din luna octombrie se desfășoară,  cu binecuvântarea preoților parohiei și prin implicarea credincioșilor, Proiectul social „Săptămâna darului”; prin intermediul acestei acțiuni, timp de o săpătmână din cursul fiecărei luni se aduc la biserică produse alimentare, în octombrie, fiecare credincios a adus un cartof, în noiembrie un morcov, iar la sfârșitul colectei s-a adunat o cantitate considerabilă care a fost donată Cantinei sociale “Sfântul Arhidiacon Ştefan” din Cluj-Napoca prin care Asociaţia Filantropică medical-creștină „CHRISTIANA” oferă zilnic o masă caldă de luni până vineri la aproximativ 100 de persoane. Pe lângă produsele alimentare au fost donate în jur de 40 de pâini, bani, îmbrăcăminte și cărți. De asemenea, ca în fiecare an, copiii de la Cercul de pictură al parohiei  realizează împreună cu coordonatoarele cercului Georgeta Plăcintar, Sorina Haranguș, Gabriela Greble, Doina Mureșan, Mihaela Pușcaș și Sanda Ignat decorațiuni de Crăciun. Fondurile bănești vor fi donate Așezământului de copii „Sfântul Onufrie” de la Mănăstirea Florești.

Prin al doilea proiect, continuă tradiția parohiei noastre de a face din luna decembrie o lună specială: toate activitățile care se vor derula în acest răstimp au ca scop cinstirea hramului parohiei ”Nașterea Domnului”, marele praznic al începutului mântuirii noastre, mult așteptat de toți creștinii. Astfel, în cadrul proiectului „Colind la Casa cea frumoasă” din nou vor răsuna colindele în duminici și sărbători, reunite în concerte susținute de grupuri de copii, interpreți, coruri, preoți.

Ziua României, 1 decembrie2018, a fost sărbătorită după Sfânta Liturghie și în biserica noastră printr-o slujbă de Te Deum, un parastas de pomenire a eroilor neamului și un moment emoționant cu micuțul Rafael Matyas care a adus din Țara Moților cunoscutul cântec patriotic al Iancului, îmbrăcat într-un impecabil costul din acest loc încărcat de istorie.  Ca o continuare a tuturor evenimentelor derulate în toată țara cu ocazia  sărbătoririi istorice a Centenarului Marii Uniri din 1918, a fost și micul concert de colinde și cântece religioase pregătit de un grup de copii din parohie care au adus multă bucurie și emoție în sufletele sutelor de credincioși prezenți la biserică duminică,  2 ianuarie 2018.

La priceasnă, au venit la colidat copii de toate vârstele, de la 6 la 15 ani: Sara și Maria Taloș, Andrada Mariș, Mireia Cadiș, Eliza, Daniel și Maria Cadiș, Andra Corpodean care au emoționat credincioșii prin vocile lor calde și sincere, prin frumoasele costume populare care au dat și mai mare strălucire acestui moment. După colinde, împreună cu toți credincioșii din biserică, cei mici au cântat fluturând micuțele steaguri pe care le-au avut cu ei, cântecul plin de patriotism ”Vin românii, vin la Alba iar!”. Biserica  a răsunat  de vibrantele vesuri și melodia mobilizatoare, iar corul bisericii a încheiat acest concert cu un colind și un alt cântec patriotic. Prezent la eveniment, Cristian Sandu, muzician, dirijor și cadru didactic la Academia de Muzică Cluj-Napoca a exprimat în câteva cuvinte însemnătatea mometului prin impactul pe care l-a avut asupra celor prezenți: ”valoarea oricărui moment artistic este dată de emoția pe care o creează”: și am putut citi pe fețele și în privirile credicoșilor, bucurie, duioșie, o pace sfântă pe care numai perioada de dinaintea frumosului praznic al Nașterii Pruncului Iisus o aduce în sufletele și în casele noastre. Copii au primit în dar dulciuri, icoane și cărți religiase și au fost felicitați de către părintele Ciprian Taloș pentru concertul dăruit în cadrul acestui proiect ”Colind la Casa cea fumoasă” care se derulează întru cinstirea hramului parohiei noastre.

Copiii au deschis drumul colindelor care vor răsuna pe parcursul întregii luni în biserica noastră, amintind că tradiția aceasta nu trebuie uitată, ci promovată de la cei mai mici la cei mai mari pentru că ea duce din biserică  pe stradă și la casele oamenilor vestea cea bună a Nașterii Mântuitorului, fiind un mod de mărturisire aparent simplă, dar de o profunzime ascunsă credinței noastre strămoșești. În continuare, joi, 6 decembrie, corul școlii „Constantin Brâncuși” din Cluj Napoca condus de dna Katarina, profesor de muzică va aduce în biserică colindul sfânt în biserică, cinstindu-l astfel pe Sfântul Nicolae, sărbătoarea continuându-se apoi, după Sfânta Liturghie în Capela școlii pentru prăznuirea Hramului acestela, avându-l  ca ocrotitor pe Sfântul milostiv și darnic, atât de iubit de copii, printr-o rugăciune și o întâlnire cu dascălii, elevii și ostenitorii de aici; duminică, 9 decembrie, la priceasnă vom avea bucuria de a asculta colinde interpretate de dna Maria Marcu, iar la Vecernie, va colinda tânara Maria Iuga.

Asănică Marilena

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Parohiei Dej 3 – Dealul Florilor

Hramul Parohiei Dej 3 – Dealul Florilor

Marți, 30 ianuarie 2024, în ziua de prăznuire a Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, Parohia Dej 3 - Dealul Florilor și-a prăznuit hramul. Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei,...

Final de campanie „De Crăciun, dăruiește și fii bun!”

Final de campanie „De Crăciun, dăruiește și fii bun!”

  În urma campaniei filantropice „De Crăciun, dăruiește și fii bun!”, inițiată de Serviciul de Asistență Comunitară, din cadrul Protopopiatului Ortodox Român Gherla, a fost adusă bucurie și speranță copiilor care provin din familii defavorizate, cu risc de...

Ziua Natională a Romaniei la Dej

Ziua Natională a Romaniei la Dej

Ziua Natională a Romaniei a fost marcată la Dej prin momente solemne, depuneri de coroane, retragerea cu torțe a militarilor, defilarea și prezentarea tehnicii de luptă în Piața Bobâlna. Manifestările au debutat cu prezentarea onorului, intonarea Imnului Național și...