În data de 13.12.2018, la inițiativa și sub coordonarea părintelui Adrian Medan, în biserica parohiei „Pogorârea Sfântului Duh” din cartierul Grigorescu, Cluj-Napoca, s-a desfășurat evenimentul numit BUCURIA CRĂCIUNULUI ÎN AN CENTENAR.
Demersul a avut drept scop atât celebrarea Centenarului Marii Unirii din 1 decembrie 1918, cât și interpretarea unor colinde de către membrii comunității adunați la biserica parohială.
A fost invitat și un grup de elevi de la școala din Baciu, condus de către profesorul Bogdan Mărcășan. Evenimentul a debutat cu rostirea unei rugăciuni și intonarea Imnului Național al României, după care a intrat în scenă corul de elevi, care a interpretat atât cântece patriotice, cât și colinde.
În partea a doua a programului toți cei prezenți au intonat, a rândul lor, cântece patriotice și colinde. Au fost incluși în program și copii care au recitat poezii cu caracter istoric și religios, completând tabloul unei seri ce a îmbinat armonios credința cu tradiția și spiritul românesc autentic.
La finalul programului, domnul director al școlii din Baciu, Hagău Gligor Iosif, care a însoțit grupul de elevi, a rostit un cuvânt în fața celor prezenți, reiterând sensul spiritual al sărbătorii Nașterii Domnului și îndemnând la o celebrare duhovnicească a praznicului Crăciunului.
Din partea parohiei s-au pregătit covrigi, portocale, prăjiturele și gogoși pentru cei prezenți, astfel că nimeni nu a plecat acasă fără a primi un covrig. Evenimentul a constituit o noutate pentru parohia „Pogorârea Sfântului Duh”, însă se dorește proliferarea lui în anii ce vor urma.
Postul Nașterii Mântuitorului constituie un prilej cu totul deosebit pentru a-i aduce pe creștini împreună, colindele rezonând sublim în inimi și revărsând peste oameni pacea din jurul ieslei betleemite unde sălășluia cândva Pruncul Divin. Reverberație a unei bucurii, a purității nevinovate, atmosfera Crăciunului pătrunde adânc în suflet, răscolind amintiri de neuitat și gânduri care zdruncină temeliile uitării. În farmecul colindei licărește imaginea copilăriei și a nopții înghețate de iarnă, în care satul răsună de glasurile neostoite ale urătorilor. Crăciunul poartă în sine nu doar imaginea lui Hristos ca Prunc înfășat și culcat în iesle, ci și articularea anamnetică a copilăriei fiecăruia.
Pr. Adrian Medan