Proiectul „Muzică și Cuvânt”, în parohia clujeană „Adormirea Maicii Domnului”

de | dec. 21, 2016

Un nou proiect cultural-religios „Muzică și Cuvânt”, menit să aducă laolaltă cultul și cultura, a debutat în Eparhia Clujului. Cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Andrei, pe 18 decembrie 2016, în parohia clujeană „Adormirea Maicii Domnului” a fost organizată o seară duhovnicească, în cadrul căreia a avut loc o conferință religioasă susținită de pr. protosinghel asist. univ. dr. Benedict Vesa cu tema „Dumnezeu se ascunde în lucrurile mici” și un micro-recital de muzică clasică.

Seara a debutat cu „Laudate Dominum” de W.A. Mozart, intrepretată de maestrul Florin Vlad la vioară și profesorul Peter Kolcsar la pian, care pe parcursul serii au interpretat și alte compoziții de muzica clasică. La începutul cuvântului său, părintele Benedict Vesa a vorbit despre importanța muzicii: „Chiar la Nașterea Domnului, primul moment important legat de acest eveniment a fost cântarea. Îngerii au cântat, ne zice colinda, așa că muzica ne ajută să intrăm în atmosfera Sărbătorii Crăciunului”.

În continuarea expunerii sale, părintele Benedict Vesa a arătat că tema conferinței „Dumnezeu se ascunde în lucrurile mici” este strâns legată de Praznicul Nașterii Domnului, în preajma căruia ne aflăm: Domnul Iisus Hristos – Dumnezeul cel Mare – se face Prunc Mic, se naște într-o stare de vulnerabilitate și iubirea lui Dumnezeu, care prin Nașterea Fiului se descoperă lumii ca Părinte, răstoarnă toate judecățile noastre de valoare. Trebuie să ne facem mici, ca Dumnezeu să ne facă mari, a concluzionat la final părintele Benedict Vesa.

Apoi, în cadrul dezbaterii, câteva gânduri le-au împărtășit celor prezenți doamna profesor de filosofie Ana-Maria Vlad Ardelean și gazda evenimentului, părintele protopop de Cluj 1, Dan Hognogi.

Seara s-a încheiat cu colinde tradiționale românești și internaționale, interpretate de toți cei prezenți în acompanierea instrumentală a virtuoșilor artiști, a transmis pentru radio Renașterea, reprezentantul parohiei „Adormirea Maicii Dommnului” din Cluj-Napoca, Stela Florea.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Parohiei Dej 3 – Dealul Florilor

Hramul Parohiei Dej 3 – Dealul Florilor

Marți, 30 ianuarie 2024, în ziua de prăznuire a Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, Parohia Dej 3 - Dealul Florilor și-a prăznuit hramul. Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei,...

Final de campanie „De Crăciun, dăruiește și fii bun!”

Final de campanie „De Crăciun, dăruiește și fii bun!”

  În urma campaniei filantropice „De Crăciun, dăruiește și fii bun!”, inițiată de Serviciul de Asistență Comunitară, din cadrul Protopopiatului Ortodox Român Gherla, a fost adusă bucurie și speranță copiilor care provin din familii defavorizate, cu risc de...

Ziua Natională a Romaniei la Dej

Ziua Natională a Romaniei la Dej

Ziua Natională a Romaniei a fost marcată la Dej prin momente solemne, depuneri de coroane, retragerea cu torțe a militarilor, defilarea și prezentarea tehnicii de luptă în Piața Bobâlna. Manifestările au debutat cu prezentarea onorului, intonarea Imnului Național și...