Proiectul SIGISMUND TODUȚĂ: EFIGIE 3D | Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” și Colegiul Academic

de | mai 7, 2023

DUPĂ 65 DE ANI…

Motto:

Purtând pecetea unei măiestrii certe, vădită cu osebire în arhitectura muzicală sau în mânuirea fără greș, deseori strălucită a aparatului orchestral, Simfonia a III-a este și beneficiara unui limbaj muzical de o echilibrată contemporaneitate.”

Acad. Cornel Țăranu

Note de concert, Tribuna nr. 10, 1960

                                              

Proiectul SIGISMUND TODUȚĂ: EFIGIE 3D,preconizat pentru zilele de 16-18 mai 2023 la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” și Colegiul Academic,are ca obiectiv principal interpretarea integrală, după mai bine de șase decenii, a Simfoniei a 3-a „Ovidiu”,creația compozitorului și eminentului om de cultură, Sigismund Toduță (1908-1991).

Din motive neștiute, partea a treia a monumentalei simfonii, Passacaglia, a fost exilată până în zilele noastre, având un destin similar cu al celebrului poet latin al Tristelor și Ponticelor. În data de 18 mai, odată cu aniversarea a 115 ani de la nașterea lui Sigismund Toduță, compozitorul premiat de însuși George Enescu, această capodoperă clujeană va fi redată publicului care odinioară o apreciase la justa valoare.

Programul celor 3 zile va cuprinde un Simpozion Internaționalcu tema „Memoria scenei – Muzica rescrisă” (fizic și online), printre invitați îi amintim pe semioticianul EeroTarasti și muzicologul Valentina Sandu-Dediu (ambii DHC ai ANMGD),5 cursuri de master (pian, orgă, compoziție, dirijat șimuzicologie), 2 seri de recital – prima, cu program din repertoriul internațional autohton și internațional cu interpreți din 3 generații, încheiat cu microrecitalul tenorului Marius Vlad-Budoiu și al pianistului Boldizsár Csíky; a doua seară va fi dedicată creației lui Toduță și a discipolilor săipentru orgă, organizat de Erich Türk,iar în final, a treia seară va culminacu Simfonia a 3-a „Ovidiu” de Toduţă și Concertul nr. 1 în Mi bemol major de Franz Liszt, în interpretarea orchestrei „Antonin Ciolan” a Academiei de Muzică, dirijată de maestrul Cristian Sandu, solist fiind reputatul pianist Daniel Goiți.

Accesul la toate evenimentele proiectului este liber, programul detaliat poate fi consultat aici: https://sigismundtoduta.org/efigie-3d/

Organizator: Fundaţia Sigismund Toduţă (Președinte: Prof. univ. dr. Ecaterina Banciu; Secretar științific: Prof. Mihai Ghircoiaș)

Co-organizator: Academia Naţională de Muzică „Gheorghe Dima”

Proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri: Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Universitatea Babeş-Bolyai

Parteneri media: TVR Cluj, Radio România Muzical, Radio Cluj, cluj.com, clujlife.com, cluj.media, clujulcultural.ro, EBS Radio, Radio Renașterea, Făclia, Ilikecluj.ro, Szabadság.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură | Arhiva
Opera Aperta 2024 la Cluj-Napoca

Opera Aperta 2024 la Cluj-Napoca

Între 25 și 30 iunie, Opera Aperta transformă Clujul într-o scenă vibrantă. Spectacole de renume, un musical ecranizat și premiat cu Oscar, serenade la balcon, o selecție eclectică de artiști din țară și din străinătate. Din balcoanele unor clădiri emblematice ale...

Concert simfonic – dirijor Azim Karimov

Concert simfonic – dirijor Azim Karimov

Vineri, 14 iunie 2024, ora 19, Abonament 30 Colegiul Academic Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” Azim Karimov dirijor Valentin Șerban vioară   Édouard Lalo Simfonia spaniolă pentru vioară și orchestră Serghei Rahmaninov Dansurile simfonice, op. 45 Prezent...

Primele spectacole ale lunii iunie la Teatrul de Păpuși „Puck”

Primele spectacole ale lunii iunie la Teatrul de Păpuși „Puck”

Teatrul de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca îi așteaptă în weekend pe copii, părinți și bunici la spectacolele  „A tornyocska”/„Turnuleţul”, după Sz. J. Marsak, în regia lui Jakab Ildikó (sâmbătă, 8 iunie, de la ora 11) și „Rățușca cea urâtă”, în regia Ibolyei Varga...