Protopopul Aurel Munteanu, comemorat la 84 de ani de la moartea sa martirică | Sfânta Liturghie și Parastas la Catedrala Moților din Huedin

de | sept. 10, 2024

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit marți, 10 septembrie 2024, la Catedrala Moților din Huedin, cu prilejul omagierii protopopului erou și martir Aurel Munteanu, de la a cărui trecere la cele veșnice s-au împlinit 84 de ani, fiind ucis pe 10 septembrie 1940, de trupele horthyste care au ocupat Ardealul.

De la ora 09:30, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, alături de un sobor de clerici, în frunte cu protopopul de Huedin – preotul Dan Ionuț Lupuțan, în prezența oficialităților locale, a preoților din protopopiat, a elevilor de la Liceul Teoretic „Octavian Goga” din Huedin, a numeroși credincioși și a câtorva rude ale protopopului martir Aurel Munteanu.

După citirea pericopei evanghelice, Episcopul-vicar Benedict a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le celor prezenți despre personalitatea și spiritul jertfelnic al protopopului martir Aurel Munteanu, pornind de la versetul scripturistic: „Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, şi eu pentru lume!” (Galateni 6,14).

„Elementul cel mai specific și care se asează peste chipul protopopului Aurel Munteanu, mucenicul Aurel, așa cum este cunoscut și recunoscut, este crucea. Ne aducem aminte că, în urmă cu 84 de ani, în 10 septembrie 1940, părintele protopop Aurel Munteanu a primit moarte de martir, într-un mod foarte agresiv, pentru credința sa și pentru dragostea față de neamul din care își trăgea obârșia. Acest itinerariu, într-un fel, se suprapune chiar la timpul prezent, în sensul în care, în ultima duminică în care a slujit în această biserică, în 8 septembrie 1940, i-a întărit în credință pe credincioșii participanți la Liturghie și i-a statornicit și într-ale dragostei față de țară și neam, pentru că cele două elemente merg mână-n mână și nu le putem separa. Credința vine deodată cu neamul nostru și neamul nostru cu credința. Deci, i-a statornicit, i-a întărit în credință și dragoste față de neam și le-a arătat că semnul cel mai specific al creștinului este crucea. (…) Așadar, suntem recunoscători părintelui protopop Aurel Munteanu pentru ceea ce ne-a lăsat ca moștenire și, în același timp, e nevoie să fim și responsabili de moștenirea pe care am primit-o, în așa fel încât memoria lui să fie prezentă și să fie izvor de viață nouă și înnoitoare atât pentru clerici, cât și pentru credincioși”, a spus Preasfinția Sa.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal „Sotirios”, dirijat de dr. Silviu Bălan, compus din studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. La chinonic, elevii de la Liceul Teoretic „Octavian Goga” au interpretat pricesne.

La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată slujba Parastasului pentru protopopul Aurel Munteanu, preoteasa Lucreția, plutonierul Gheorghe Nicula, precum și pentru eroul național Avram Iancu, de la a cărui trecere la Domnul se împlinesc astăzi 152 de ani.

Apoi, preotul paroh Dan Ionuț Lupuțan, care este și protopop de Huedin, a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare.

În semn de prețuire și recunoștință, din partea Protopopiatului Huedin, acesta i-a oferit Preasfinției Sale un tablou cu Avram Iancu, amintind că anul acesta a fost proclamat de către Parlamentul României „Anul Avram Iancu”, cu prilejul împlinirii a două secole de la nașterea eroului națiunii române.

De asemenea, istoricul dr. Mircea-Gheorghe Abrudan, cercetător științific la Institutul de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române – Filiala Cluj-Napoca, a rostit o alocuțiune și a subliniat importanța zilei.

Tot astăzi, ierarhul a depus o jerbă de flori și s-a recules la mormântul protopopului martir, aflat în curtea bisericii parohiale, lăcaș de rugăciune pe care l-a ctitorit.

Scurtă biografie

Protopopul Aurel Munteanu s-a născut la data de 2 mai 1882, la Merghindeal, Sibiu. A fost numit în funcție de Episcopul Nicolae Ivan, în anul 1923, pe seama Protopopiatului Huedin.

S-a remarcat de-a lungul timpului pe plan pastoral, edilitar, cultural și politic, fiind un apărător al credinței ortodoxe și un reprezentant de seamă al românilor din zona Huedinului.

A fost ucis pe 10 septembrie 1940, de un grup de civili și militari maghiari, la 2 zile după intrarea trupelor horthyste în Huedin, în contextul cedării Ungariei a Ardealului de Nord. Este înmormântat în fața Catedralei Moților din Huedin, pe care a ctitorit-o.

Istoricul bisericii

Biserica cu hramurile „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Înălțarea Domnului”, supranumită și „Catedrala Moților din Huedin”, a fost edificată între anii 1931-1934, în stil neobizantin, fiind ctitorită de protopopul martir Aurel Munteanu.

A fost sfințită la data de 14 octombrie 1934, în ziua pomenirii Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, de vrednicii de amintire Episcopul Nicolae Ivan al Clujului și Episcopul Ioan Stroia al Armatei de la Alba Iulia.

În prezent, biserica parohială se află în proces de renovare capitală la exterior.

Lăcașul de cult este păstorit de preotul paroh Dan Ionuț Lupuțan, care este și protoiereul Protopopiatului Ortodox Huedin, avându-l alături pe preotul coslujitor Ștefan Tataru.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfințirea capelei mortuare din Așchileu Mic

Sfințirea capelei mortuare din Așchileu Mic

Sâmbătă, 12 octombrie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Așchileu Mic, Protopopiatul Cluj I, județul Cluj, cu prilejul...