Protopopul Aurel Munteanu, comemorat la Huedin, la 81 de ani de la moartea sa martirică

de | sept. 10, 2021

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit vineri, 10 septembrie 2021, la Catedrala Moților din Huedin, cu prilejul omagierii protopopului erou și martir Aurel Munteanu, de la a cărui trecere la cele veșnice s-au împlinit 81 de ani, fiind ucis pe 10 septembrie 1940, de trupele horthyste care au ocupat Ardealul. De asemenea, au fost aniversați 90 de ani de la punerea pietrei de temelie a Catedralei Moților, ctitorie a protopopului Aurel Munteanu, eveniment care a avut loc în data de 20 septembrie 1931.

De la ora 10:00, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, alături de un sobor de clerici, în prezența oficialităților locale și a numeroși credincioși.

După citirea pericopei evanghelice, Episcopul-vicar Benedict a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le celor prezenți pe tema „Martirul, asemenea lui Hristos”, în cadrul căruia a evocat personalitatea și spiritul jertfelnic al protopopului martir Aurel Munteanu.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal „Synavlia”, compus din studenți de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, dirijat de Roxana Chicidea.

La finalul Sfintei Liturghii a avut loc lansarea broșurii „Mucenicul Aurel”, scrisă de dr. Eugen Nicoară și reeditată recent la Editura Renașterea. Au rostit alocuțiuni și au subliniat importanța zilei protopopul de Huedin, preotul Dan Ionuț Lupuțan, precum și istoricul clujean dr. Mircea Gheorghe Abrudan, cercetător științific la Institutul de istorie „George Barițiu” al Academiei Române – Filiala Cluj, care a prezentat broșura, pe care toți cei prezenți au primit-o în dar.

 

De la ora 12:00, în curtea bisericii, unde se află mormântului protopopului martir, a fost oficiată slujba parastasului pentru protopopul Aurel Munteanu și pentru toți cei care au pătimit si au fost uciși în urma Dictatului de la Viena, de la a cărui punere în aplicare s-au împlinit 81 de ani, la data de 30 august 2021.

Ceremonia de comemorare a început în sunet de tulnic, specific zonei Tării Moților.

Tot în cadrul acestui eveniment, în perioada 9-10 septembrie, crucea de la mormântul protopopului martir a fost iluminată în roșu, „ca omagiu celui ce s-a jertfit pe altarul patriei și al credinței, dar și în semn de conștientizare a violențelor la care au fost supuși românii în timpul ocupației horthyste”, a declarat protopopul Dan Lupuțan.

Scurtă biografie

Protopopul Aurel Munteanu s-a născut la data de 2 mai 1882, la Merghindeal, Sibiu. A fost numit în funcție de Episcopul Nicolae Ivan, în anul 1923, pe seama Protopopiatului Huedin.

S-a remarcat de-a lungul timpului pe plan pastoral, edilitar, cultural și politic, fiind un apărător al credinței ortodoxe și un reprezentant de seamă al românilor din zona Huedinului.

A fost ucis pe 10 septembrie 1940, de un grup de civili și militari maghiari, la 2 zile după intrarea trupelor horthyste în Huedin, în contextul cedării Ungariei a Ardealului de Nord.

Conform raportului Ministerului Afacerilor Străine, „în plină zi, în mijlocul orașului și în văzul mulțimii care vocifera, asasinii l-au trântit la pământ, l-au bătut cu pumnii și ciomegele, i-au smuls părul și barba cu carne cu tot, iar unul dintre ei i-a înfipt un par în gură până a ieșit prin ceafă”.

Mai multe detalii în articolul semnat de istoricul dr. Mircea Gheorghe Abrudan – Părintele Protopop Aurel Munteanu – 81 de ani de la martiriu (10 septembrie 1940)

 

Istoricul bisericii

Biserica cu hramurile „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Înălțarea Domnului”, supranumită și „Catedrala Moților” din Huedin, a fost edificată între anii 1931-1934, în stil neobizantin, fiind ctitorită de protopopul martir Aurel Munteanu.

A fost sfințită la data de 14 octombrie 1934, în ziua pomenirii Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, de vrednicii de amintire Episcopul Nicolae Ivan al Clujului și Episcopul Ioan Stroia al Armatei de la Alba Iulia.

În prezent, în cadrul lăcașului de cult își desfășoară activitatea două parohii: Parohia Huedin I, avându-l ca paroh pe preotul Ioan Morcan, și Parohia Huedin III, avându-l ca paroh pe preotul Dan Ionuț Lupuțan, care este și protoiereul Protopopiatului Ortodox Huedin.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru...