Protos. dr. Maxim Morariu, doctor pentru a doua oară, la Roma, cu teza „Concepția lui Virgil Gheorghiu despre comunism, nazim și capitalism”

de | iul. 1, 2021

Protosinghelul dr. Maxim Morariu, redactor și realizator de emisiuni la Radio Renașterea, a susținut public, mieruri, 30 iunie 2021, în mediul online, din Roma, cea de-a doua teză de doctorat, intitulată „Concepția lui Virgil Gheorghiu despre comunism, nazim și capitalism” (Virgil Gheorghiu’s political reflection on communism, national socialism and capitalism), în prezența celor doi ierarhi clujeni și a numeroși invitați.

Autorul tezei de doctorat, protosinghelul dr. Maxim (Iuliu-Marius) Morariu, este absolvent a două facultăți, a trei masterate, semnatar a 27 de volume și a peste 300 de studii și articole științifice. Acesta a primit pentru a doua oară titlul ştiinţific de doctor, de data aceasta în Științe Sociale, la Roma, după ce în anul 2019 a obținut titlul de doctor în Teologie, la disciplina Spiritualitate Ortodoxă, în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, sub îndrumarea științifică și duhovnicească a Înaltpreasfințitului Părinte prof. univ. dr. Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

„În cadrul acestei teze de doctorat am încercat să reliefez actualitatea gândirii lui Virgil Gheorgiu din perspectiva socială. Om care a cunoscut deopotrivă comunismul, nazismul și capitalismul, el oferă o perspectivă amplă și bine articulată, chiar dacă amendabilă pe alocuri, asupra fiecăreia dintre ele, evaluandu-le critica și având uneori o abordare cu accente profetice”, a precizat părintele Maxim Morariu.

Lucrarea a fost realizată și susținută în cadrul Facultății de Științe Sociale a Universității Pontificale Angelicum din Roma (Italia), sub coordonarea prof. univ. dr. Valeria Sala. Președintele comisiei de doctorat a fost decanul facultății, prof. univ. dr. Alejandro Crosthwaite, avându-l alături de referentul prof. univ. dr. Matteo Stefanori.

Conform metodologiei, îndrumătorul tezei de doctorat și membrii comisiei au dat citire referatelor și au adresat întrebări pe marginea temei.

La eveniment au participat Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, inspectorul școlar general pentru disciplina Religie în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, conf. univ. dr. Vasile Timiș, directorul Radio Renașterea, arhidiaconul Dan Văscu, profesori, teologi, oameni de cultură, colegi, prieteni și membri ai familiei.

Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a apreciat subiectul lucrării și a felicitat autorul pentru munca depusă. Totodată, le-a mulțumit profesorilor din Roma pentru atenția și sprijinul acordat părintelui doctor Maxim Morariu.

Universitatea Pontificală Angelicum din Roma este cea mai veche din sistemul pontifical și datează din secolul al XI-lea. Între dascălii ei de seamă s-au numărat de-a lungul timpului nume precum cel al Sfântului Toma de Aquino, patronul ei spiritual de acum, Jacques Maritain, Yves Congar sau Gustavo Gutierez, considerat părintele „teologiei eliberării”.

Universitatea are astăzi patru facultăți: teologie, drept canonic, filosofie și științe sociale, cu un număr de aproximativ 1000 de studenți, aleși în urma unei selecții riguroase, de pe întreg cuprinsul lumii.

Date despre autor

Protosinghelul dr.  Maxim (Iuliu-Marius) Morariu este doctor în Teologie al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (Summa cum laude). A absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă clujeană (ca şef de promoţie) și un masterat în ,„Consiliere Pastorală şi Asistență Psihosocială”, în cadrul facultăţii menţionate. De asemenea, a absolvit Facultatea de Istorie și Filosofie, nivel licență (2014), și masteratul în ,,Istoria Europei de Sud-est” (2016). A studiat la Institutul Ecumenic de la Bossey (Universitatea din Geneva, 2018), la Universitățile din Kosice, Graz, Belgrad, precum și la Universitatea Pontificală Angelicum din Roma, Italia, unde a urmat un masterat și cel de-al doilea doctorat.

Până în prezent, a publicat, editat, coordonat sau tradus 27 de volume și peste 300 de studii și articole de specialitate în țară și străinătate. Este membru în colegiul editorial sau cel științific a 10 reviste științifice (2 indexate Web of Science), membru fondator și redactor-șef al Revistei Astra Salvensis, recunoscută la nivel internațional, secretar științific al Despărțământului „Vasile Moga” al ASTREI Sebeș și al Centrului de Studii „Ioan Lupaș” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, membru al Institutului de Istorie Eclesiastică „Nicolae Bocșan” (Cluj-Napoca) și cercetător asociat al Universității din Pretoria (Africa de Sud).

Ca om de radio, părintele Maxim realizează emisiuni și rubrici pentru Radio Renașterea (Cluj-Napoca), Radio Trinitas (București) și Radio Someș (Bistrița).

„Am bucuria de a transmite, din partea echipei și a ascultătorilor Radio Renașterea, gânduri bune și felicitări colegului nostru, părintelui protosinghel Maxim Morariu, pentru deosebita realizare de a mai obține încă un titlu de doctor, pe lângă numele deja arhicunoscut în rândul ascultătorilor noștri. Contribuția părintelui Maxim la bunul mers al radioului Arhiepiscopiei Clujului și, de ce nu, al presei bisericești din România, se poate constata limpede cu o simplă căutare pe internet. Pentru noi, pentru echipa de la Cluj, munca împreună cu părintele Maxim înseamnă o continuă creștere și o bucurie pentru cei ce caută explicații folositoare la tainele credinței. Să-i rânduiască Bunul Dumnezeu un urcuș academic și intelectual în deplin acord cu tot ceea ce a realizat până acum”, a transmis directorul Radio Renașterea, arhidiaconul Dan Văscu.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru...

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...