Provocările preoției în mediul urban, dezbătute de seminariștii clujeni

de | ian. 29, 2020 | Actualitatea religioasă

Elevii Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca s-au întâlnit miercuri, 29 ianuarie 2020, în ajunul sărbătorii Sfinților Trei Ierarhi, cu părintele Alexandru Ciui, protopopul Municipiului Cluj-Napoca. Invitatul a purtat un dialog cu tinerii teologi despre ce înseamnă să fie preot în orașul Cluj-Napoca și  provocările pe care le ridică această misiune.

„E bine să le facem cunoștință elevilor noștri, încă de pe băncile școlii, cu cea ce înseamnă administrația bisericească. Biserica, dacă funcționează bine în societate, se datorează unei administrații eficiente. Prin urmare, părintele protopop Alexandru Ciui a venit în mijlocul elevilor și le-a vorbit despre ce înseamnă să fie preot în orașul Cluj-Napoca, despre provocările pe care le ridică celor care doresc să-L slujească pe Dumnezeu  și, slujindu-L pe Dumnezeu, să slujească și oamenilor”, a precizat pentru radio Renașterea directorul Seminarului Teologic Ortodox, părintele Liviu Vidican-Manci.

În cadrul întâlnirii, la care au luat parte și profesori ai instituției de învățământ, părintele Alexandru Ciui a făcut o scurtă descriere a Protopopiatului Cluj II care cuprinde 50 de parohii și a le-a vorbit despre cele  35 de biserici finalizate. Totodată, a răspuns întrebărilor pe această temă adesate de elevi.

„Am încercat să marcăm aceste zile premergătoare hramului cu activități care să-i sensibilizeze pe tinerii noștri, atât pe cei de la clasele de pastorală, cât și pe cei de la clasele de filologie și real”, a adăugat părintele director Liviu Vidican-Manci.

Sfinţii Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie de Nazians şi Ioan Gură de Aur, pomeniți în caledarul ortodox pe 30 ianuarie  sunt protectorii instituţiilor de învăţământ teologic ortodox din întreaga lume. Hotărârea s-a luat la Atena în anul 1936, în cadrul primului Congres al profesorilor de teologie ortodoxă.

 

Ultimele articole

12 iunie – Sf. Cuv. Onufrie cel Mare şi Petru Atonitul

12 iunie – Sf. Cuv. Onufrie cel Mare şi Petru Atonitul

1. Sfântul Cuvios Onufrie cel Mare a fost un mare sihastru din Egipt şi a trăit pe la anii 350-400. După ce a stat o vreme într-o mănăstire din părţile Tebaidei, a plecat în pustie, unde 60 de ani nu a văzut faţă de om. L-a găsit aici Sfântul Cuvios Pafnutie, care a...

Documentar | Asociatia Filantropica „Sfantul Onufrie”

Documentar | Asociatia Filantropica „Sfantul Onufrie”

Asociatia Filantropica „Sfantul Onufrie” are ca scop dezvoltarea, valorificarea si promovarea potentialului individual, de grup si colectiv a oricăror categorii de persoane, fundamentul acțiunilor sale fiind iubirea față de aproapele. Pe langa promovarea valorilor...

Maica Siluana Vlad a murit la vârsta de 77 de ani

Maica Siluana Vlad a murit la vârsta de 77 de ani

Stareța mănăstirii „Sf. Siluan Athonitul” din Iași, Schimonahia Siluana Vlad, a trecut la Domnul în seara zilei de marți, 8 iunie 2021, la mai puțin de două săptămâni de la împlinirea vârstei de 77 de ani.  Anunțul a fost făcut de Pr. Constantin Sturzu, purtătorul de...