Provocările preoției în mediul urban, dezbătute de seminariștii clujeni

de | ian. 29, 2020

Elevii Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca s-au întâlnit miercuri, 29 ianuarie 2020, în ajunul sărbătorii Sfinților Trei Ierarhi, cu părintele Alexandru Ciui, protopopul Municipiului Cluj-Napoca. Invitatul a purtat un dialog cu tinerii teologi despre ce înseamnă să fie preot în orașul Cluj-Napoca și  provocările pe care le ridică această misiune.

„E bine să le facem cunoștință elevilor noștri, încă de pe băncile școlii, cu cea ce înseamnă administrația bisericească. Biserica, dacă funcționează bine în societate, se datorează unei administrații eficiente. Prin urmare, părintele protopop Alexandru Ciui a venit în mijlocul elevilor și le-a vorbit despre ce înseamnă să fie preot în orașul Cluj-Napoca, despre provocările pe care le ridică celor care doresc să-L slujească pe Dumnezeu  și, slujindu-L pe Dumnezeu, să slujească și oamenilor”, a precizat pentru radio Renașterea directorul Seminarului Teologic Ortodox, părintele Liviu Vidican-Manci.

În cadrul întâlnirii, la care au luat parte și profesori ai instituției de învățământ, părintele Alexandru Ciui a făcut o scurtă descriere a Protopopiatului Cluj II care cuprinde 50 de parohii și a le-a vorbit despre cele  35 de biserici finalizate. Totodată, a răspuns întrebărilor pe această temă adesate de elevi.

„Am încercat să marcăm aceste zile premergătoare hramului cu activități care să-i sensibilizeze pe tinerii noștri, atât pe cei de la clasele de pastorală, cât și pe cei de la clasele de filologie și real”, a adăugat părintele director Liviu Vidican-Manci.

Sfinţii Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie de Nazians şi Ioan Gură de Aur, pomeniți în caledarul ortodox pe 30 ianuarie  sunt protectorii instituţiilor de învăţământ teologic ortodox din întreaga lume. Hotărârea s-a luat la Atena în anul 1936, în cadrul primului Congres al profesorilor de teologie ortodoxă.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...