PS Benedict a binecuvântat troița de lemn amplasată în Munții Rodnei

de | aug. 28, 2023

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a binecuvântat luni, 28 august 2023, o troiță de lemn amplasată la 2000 de metri altitudine, în Munții Rodnei, în locul cunoscut ca Podul Buhăiescu-Tarnița la Cruce.

După slujbă, Preasfințitul Părinte Benedict a vorbit despre însemnătatea Sfintei Cruci pentru creștini, subliniind faptul că acesta este semnul cel mai distinct al dragostei lui Hristos pentru noi:

Sfânta Cruce este semnul nostru cel mai puternic, tocmai pentru că exprimă ceea ce este cel mai puternic în lumea aceasta și cel mai puternic și în lumea viitoare, și anume dragostea. Noi știm de la Sfântul Pavel că dragostea este singura care rămâne dincolo, toate celelalte sunt doar pentru lumea aceasta.

De asemena, Preasfințitul Părinte a vorbit și despre odihna pe care o resimțeau înaintașii noștri și pe care trebuie să o simțim și noi la umbra unei Cruci:

Credința noastră trebuie să se vadă de departe, pentru că acesta este felul nostru de a fi și credința se suprapune peste viață. Ea nu este pur și simplu o „adeziune” la o anumită învățătură, ci este o adeziune la o anumită învățătură care se întrupează concret în viață. Cei dinaintea noastră au pus peste tot troițe tocmai pentru ca să se vadă că „noi suntem așa, vă primim și pe voi (străinii), dar noi așa suntem, acesta este felul nostru de a fi. În sensul acesta, Crucea este semnul credinței, care după cum vedeți se pune la răspântii și mai ales la munte. Ei puneau semnul sus pe munte pentru că în felul acesta se exprima credința, dar se simțeau și ocrotiți de Cel în care ei credeau. Oamenii au pus Cruce, și cei dinainte și noi astăzi, pentru că așa se simțeau ocrotiți.
În jurul Crucii oamenii se odihnesc. Cine fuge de Cruce, fuge de odihnă, de responsabilitate, de viața însăși. Însă cei ce se apropie de Cruce trăiesc această asumare, această responsabilizare și în consecință vine și această odihnă care este atât de importantă. Să nu uităm: la Cruce ne odihnim!

La final, pentru a pecetlui evenimentul de astăzi, Preasfințitul Părinte Benedict a citit Psalmul 103:

Alături de Preasfintia Sa au slujit: Părintele Protopop de Năsăud Ioan Dambu, Părintele Crin Triandafil Theodorescu, din parohia Lușca și custodele peşterii Izvorul Tăuşoarelor, Părintele Târgoveț Nicolae, din parohia Romului, și Părintele Georgică Cira, de la Spitalul Năsăud. Au mai luat parte și autorități locale, printre care și primarul comunei Romuli, Ioan Monița.

Inițiatorul proiectului a fost domnul profesor de geografie Buia Ștefan de la Şcoala Gimnazială ,,Mihai Eminescu” din Năsăud.

Foto: Ionuț Chifa

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, marți, 23 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Mare...