PS Benedict a oficiat Denia Imnului Acatist la Biserica „Sf. Ap. Petru, Pavel și Andrei” din Bistrița

de | apr. 8, 2022 | Actualitatea religioasă

În săptămâna a V-a din Postul Paştilor, vineri seara, 8 aprilie 2022, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Denia Acatistului Bunei Vestiri (a Imnului Acatist), în sobor de preoți și diaconi, la Biserica „Sfinții Apostoli Petru, Pavel și Andrei” din municipiul Bistrița. 

Din sobor au făcut parte: consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, preotul Cornel Coprean, protopopul de Bistrița, preotul Alexandru Vidican, preoții parohi Marius Pintican și Mircea Bogdan Oprea, precum și alți preoți invitați.

Răspunsurile la strană au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

La finalul deniei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a vorbit despre importanța și semnificația Acatistului Bunei Vestiri, imn de laudă închinat Macii Domnului.

Apoi, părintele paroh Marius Pintican, care este și președintele Asociației „Filantropia Ortodoxă” – filiala Bistrița-Năsăud, i-a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare. Din partea comunității, ierarhul a primit în dar un omofor și epitrahil.

Slujba a fost oficiată în prezența autorităților locale și județene, precum și a numeroși credincioși bistrițeni. Printre cei prezenți s-au numărat deputatul Bogdan Ivan Gruia, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud – Emil Radu Moldovan, primarul municipiului Bistrița – Ioan Turc, managerul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud – Alexandru Pugna și directorul cotidianului Răsunetul – Menuț Maximinian.

Denia Imnului Acatist

Denia Acatistului Bunei Vestiri amintește de întruparea lui Hristos și de intervenția miraculoasă a Fecioarei Maria în vederea eliberării Constantinopolului de invazia perșilor și a avarilor, din 7 august 626. În semn de recunoștință, poporul a petrecut noaptea victoriei rugându-se în biserica Maicii Domnului din Vlaherne.

Conform rânduielii, această slujbă se săvârșește în fiecare an, vineri seara, în saptamana a cincea din Postul Sfintelor Paşti.

Acatistul Bunei Vestiri este alcătuit din 12 condace și 12 icoase. Această compoziție, atribuită patriarhului Serghie al Constantinopolului, dă expresie, în formă poetică, învățăturii Bisericii despre Maica Domnului, fiind unul dintre cele mai cunoscute imne de laudă închinate Fecioarei Maria.

Mai multe fotografii AICI 

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

Ultimele articole

6 octombrie – Sfântul Apostol Toma; Sf. Mc. Erotiida

6 octombrie – Sfântul Apostol Toma; Sf. Mc. Erotiida

Biserica Ortodoxă sărbătorește astăzi pe Sfântul Apostol Toma și pe Sfânta Muceniță Erotiida. Sfântul Apostol Toma s-a născut în cetatea Paneada (numită şi Cezareea lui Filip), din Galileea. Numele de Toma, în limba aramaică, înseamnă geamăn, ca şi cel de Didymos în...

Gloria Bizanțului

Gloria Bizanțului

Istoria creștinismului nu poate fi înțeleasă în complexitatea ei fără fascinanta lume a Bizanțului. Pe durata a peste o mie de ani, acest imperiu a cunoscut gloria dar și declinul, expansiunea dar și împresurările, și în pofida conotațiilor peiorative ale termenului...

Hramul Parohiei „Sf. Ap. Toma” din cartierul clujean Mărăști

Hramul Parohiei „Sf. Ap. Toma” din cartierul clujean Mărăști

În Duminica a 19-a după Rusalii (Predica de pe munte – Iubirea vrăjmașilor), 2 octombrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor...