PS Benedict a oficiat Sfânta Liturghie din Joia Mare și rânduiala spălării picioarelor la Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca

de | apr. 13, 2023

În Sfânta și Marea Joi, 13 aprilie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a săvârșit Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, unită cu Vecernia, în sobor de clerici, la Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. La finalul slujbei, ierarhul a oficiat rânduiala spălării picioarelor.

În cadrul Liturghiei, ierarhul a sfințit pâinea și vinul, numite în popor „Paști”. Acestea vor fi oferite credincioșilor care participă la slujbele de la paraclisul instituției de învățământ teologic.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un scurt cuvânt de învățătură pe tema „Liturghia ca taină și mod de viață”.

 

Rânduiala spălării picioarelor

În Sfânta și Marea Joi o rânduială specifică este spălarea picioarelor, ceremonial oficiat în catedrale, biserici și mănăstiri. Astfel, ierarhul, starețul sau cel mai mare în grad spală picioarele celor aflați mai jos în ierarhie, reluând astfel momentul spălării picioarelor apostolilor de către Mântuitorul Iisus Hristos, la Cina cea de Taină. Această rânduială este o pildă de dragoste și un îndemn dumnezeiesc la smerenie și iubirea aproapelui.

La finalul Liturghiei, urmând exemplul Mântuitorului Iisus Hristos, Episcopul-vicar Benedict, încins cu un ştergar, a spălat picioarele a doisprezece părinți profesori și studenți teologi.

Importanța zilei

Slujba de astăzi a amintit de Cina cea de Taină, când Mântuitorul Iisus Hristos a instituit Sfânta Euharistie. În cadrul Proscomidiei a fost scos și pregătit un Agneț special, sfințit în cadrul Liturghiei, care va fi uscat și sfărâmat a treia zi de Paști, la Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur. Miridele rezultate sunt folosite ca Împărtășanie pentru bolnavi, prunci nou botezați sau în alte situații speciale. Această Sfântă Împărtășanie este păstrată tot anul, în Chivotul din Sfântul Altar, așezat pe Sfânta Masă.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Vineri, 12 aprilie 2024, de la ora 16:00, la Biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorz-Băi (Parohia Sângeorz-Băi III), județul Bistrița-Năsăud, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul,...