PS Benedict a participat la Centenarului Liceului „Dr. Lazăr Chirilă” din Baia de Arieș, unde a absolvit ciclul gimnazial

de | apr. 4, 2023

Marți, 4 aprilie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a vizitat Liceul „Dr. Lazăr Chirilă” din Baia de Arieș, județul Alba, unde a absolvit ciclul gimnazial. Cu acest prilej, ierarhul a participat la Simpozionul „Istorie, cultură, tradiție și spiritualitate în Munții Apuseni”, ediția I, organizat cu ocazia aniversării a 100 de ani de la înființarea unității de învățământ.

Ierarhul a fost întâmpinat în sunet de tulnic, specific zonei Munților Apuseni, de directorul școlii – prof. Elena-Daniela Faur, alături de mai mulți elevi îmbrăcați în straie populare specifice zonei.

După întâlnirea cu profesorii și vizitarea liceului, Părintele Episcop-vicar Benedict a luat parte la Simpozionul „Istorie, cultură, tradiție și spiritualitate în Munții Apuseni”, ediția I, organizat cu ocazia aniversării a 100 de ani de la înființarea unității de învățământ.

În deschiderea manifestării, directorul Liceului „Dr. Lazăr Chirilă” –  prof. Elena-Daniela Faur le-a adresat tuturor celor prezenți un cuvânt de bun venit.

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit o rugăciune de binecuvântare, le-a adresat celor prezenți un cuvânt duhovnicesc, a rememorat amintiri din anii când a fost elev al școlii și a vorbit laudativ la adresa foștilor dascăli.

Alocuțiuni au rostit și următorii: primarul din Baia de Arieș – Traian Pandor, inspectorul școlar general-adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Alba – prof. Ioan Dan Cherecheș, președintele de onoare al Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu” – prof. univ. Victor Bercea, vicepreședintele filialei Cluj a Societății „Avram Iancu” – Viorel Luca și prof. univ. Ioan Vlad.

La final, din partea instituției de învățământ, doamna director Elena-Daniela Faur a înmânat Preasfinției Sale o diplomă de onoare. Apoi, pentru a marca centenarul școlii, PS Părinte Benedict a plantat în curtea școlii un brad.

La eveniment au luat parte și tatăl ierarhului – preotul Ioan Vesa (Parohia Sartăș, județul Alba) și starețul Mănăstirii Pantocrator din Beclean – protos. Luca Gheberta, fost elev al liceului.

Vizita Episcopului-vicar al Arhiepiscopiei Clujului a avut loc cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei.

Scurtă biografie

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul (Valentin-Cosmin Vesa) s-a născut în data de 13 februarie 1984, în localitatea Sartăș, oraș Baia de Arieș, județul Alba, într-o familie sacerdotală, din părinții Ioan (preot) și Elena-Mărioara (dascăl de școală primară). Este cel de-al doilea copil al familiei (fratele Marius-Ioan, inginer de profesie). Studiile primare și gimnaziale le-a urmat în localitatea natală, respectiv la Liceul „Dr. Lazăr Chirilă” din Baia de Arieș. Biografia detaliată a ierarhului poate fi consultată AICI

Scurt istoric

În anul încoronării celor doi suverani ai României Mari la Alba Iulia, 1922, în urma unui Memoriu redactat de prof. dr. Lazăr Chirilă (directorul Învățământului Primar si Normal din Ardeal la acea dată) și semnat de alți 246 de intelectuali fruntași de pe Valea Ariesului, în numele a 30 de comune, Ministerul Instrucțiunii Publice a aprobat înființarea unei „Școli  secundare(civilă) de băieți”, în Baia de Aries, începând cu anul școlar 1922-1923, oficializând astfel începuturile primei Școli gimnaziale de pe Valea Arieșului.

În anul 1925 la solicitarea prof. dr. Lazăr Chirilă este aprobată înființarea „Școlii de gospodărire casnică” pentru fete, ce dobândeau astfel deprinderi de artă culinară, de țesut si de lucru de mână(cusături naționale), la un nivel artistic superior. În urma unui nou Memoriu adresat M.E.N., în anul 1947, este aprobată înființarea Liceului (inițial cu 8 clase) numit: „Liceul Teoretic Baia de Arieș”, având amplasamentul în localul Gimnaziului mixt și tot atunci, Școala de gospodărire casnică s-a transformat în  „Liceul industrial”. Din anul școlar 1963-1964 acest liceu este găzduit de o clădire nouă, de tip modern, înzestrată cu 30 de săli de clasă dispuse pe cele 3 nivele, laboratoare, cabinete și ateliere. În anul 2007, școala a fost supusă unui amplu program de renovare, fiind dotată și cu o modernă sală de sport.

În anul 1995 Liceul Teoretic a primit denumirea de Grupul Școlar „Dr. Lazăr Chirilă”, iar ulterior, în anul 2012, a dobândit titulatura actuală de: Liceul „Dr. Lazăr Chirilă” Baia de Arieș.

Din august 2021 până în prezent, conducerea instituției este asigurată de către prof. Elena Daniela Faur, ce coordonează un colectiv format din 30 de cadre didactice, care îndrumă fructuos cei 393 elevi înscriși la începutul anului școlar 2022-2023, conform site-ului oficial al școlii.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...