PS Benedict Bistrițeanul a binecuvântat comunitatea parohială din Marin

de | mai 16, 2023

În ziua de pomenire a Sfinților Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei, marți, 16 mai 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, a slujit în Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Marin, județul Sălaj.

Cu acest prilej, în biserica parohială, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte secretarul eparhial al Episcopiei Sălajului – arhidiaconul Ionică Torcoș, preotul paroh Petru Ardelean și alți clerici invitați.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. La chinonic, corul parohiei a interpretat pricesne.

La finalul slujbei, Părintele Episcop-vicar Benedict a rostit un scurt cuvânt duhovnicesc și l-a felicitat pe părintele paroh Petru Ardelean, cu prilejul împlinirii a 25 de ani de slujire sacerdotală.

La rându-i, părintele paroh Petru Ardelean a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor prezenți.

La Sfânta Liturghie au fost participat numeroși credincioși, o parte fiind îmbrăcați în straie populare specifice zonei.

Scurt istoric

Localitatea Marin este situată în Depresiunea Silvaniei, județul Sălaj. Prima atestare documentară a satului Marin provine din anul 1458, însă urmele de locuire sunt mult mai vechi, în această localitate fiind descoperite o așezare neolitică, vestigii istorice aparținând civilizației dacice și fragmente ceramice din secolul al XIII-lea.

Primul lăcaș de cult din acest sat a fost ridicat în anul 1598, din lemn. Localnicii din Marin nu au informații, de la înaintașii lor, decât de existența a două biserici dispărute: una edificată din cărămidă și alta construită din lemn, în anul 1780 și dărâmată în anul 1967.

Între anii 1947-1952 a fost edificat actualul lăcaș de cult, cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”. A fost construit din cărămidă și este împodobit cu pictură bizantină. În curtea bisericii parohiale a fost ridicat un altar de vară.

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA