PS Benedict Bistrițeanul a binecuvântat comunitatea parohială din Marin

de | mai 16, 2023

În ziua de pomenire a Sfinților Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei, marți, 16 mai 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, a slujit în Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Marin, județul Sălaj.

Cu acest prilej, în biserica parohială, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte secretarul eparhial al Episcopiei Sălajului – arhidiaconul Ionică Torcoș, preotul paroh Petru Ardelean și alți clerici invitați.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. La chinonic, corul parohiei a interpretat pricesne.

La finalul slujbei, Părintele Episcop-vicar Benedict a rostit un scurt cuvânt duhovnicesc și l-a felicitat pe părintele paroh Petru Ardelean, cu prilejul împlinirii a 25 de ani de slujire sacerdotală.

La rându-i, părintele paroh Petru Ardelean a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor prezenți.

La Sfânta Liturghie au fost participat numeroși credincioși, o parte fiind îmbrăcați în straie populare specifice zonei.

Scurt istoric

Localitatea Marin este situată în Depresiunea Silvaniei, județul Sălaj. Prima atestare documentară a satului Marin provine din anul 1458, însă urmele de locuire sunt mult mai vechi, în această localitate fiind descoperite o așezare neolitică, vestigii istorice aparținând civilizației dacice și fragmente ceramice din secolul al XIII-lea.

Primul lăcaș de cult din acest sat a fost ridicat în anul 1598, din lemn. Localnicii din Marin nu au informații, de la înaintașii lor, decât de existența a două biserici dispărute: una edificată din cărămidă și alta construită din lemn, în anul 1780 și dărâmată în anul 1967.

Între anii 1947-1952 a fost edificat actualul lăcaș de cult, cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”. A fost construit din cărămidă și este împodobit cu pictură bizantină. În curtea bisericii parohiale a fost ridicat un altar de vară.

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Părintele Mitropolit Andrei își cinstește ocrotitorul spiritual

Părintele Mitropolit Andrei își cinstește ocrotitorul spiritual

Sâmbătă, 30 noiembrie 2024, Biserica Ortodoxă Română îl sărbătoreşte pe Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului,...

Săptămâna Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca 2024

Săptămâna Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca 2024

Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca organizează Săptămâna Facultății de Teologie Ortodoxă în perioada 3-6 decembrie 2024, marcând 100 de ani de la înființare. Marți 3 decembrie, între orele 10 și 17, se desfășoară...