PS Benedict Bistrițeanul a oficiat Liturghia Darurilor la Capela Colegiului Ortodox din Cluj-Napoca

de | mart. 15, 2023

Miercuri, 15 martie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul profesorilor și elevilor de la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca.

Cu acest prilej, în Capela Colegiului Ortodox, Părintele Episcop-vicar Benedict Bistrițeanul a oficiat Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, înconjurat de un sobor de părinți profesori. Din sobor au făcut parte: directorul Colegiului Ortodox – pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci, directorul-adjunct al instituției de învățământ teologic – pr. prof. Andrei Mureșan, duhovnicul școlii – arhim. prof. Samuel Cristea, secretarul de cabinet al ierarhului – arhid. Sergiu-Iustin Pop, pr. prof. Ciprian Cherecheș, pr. prof. Ionuț Chira, arhid. prof. Cristian Hideg și arhid. prof. Alexandru Salvan.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Colegiului Ortodox, dirijat de pr. prof. dr. Petru Stanciu.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Benedict a rostit un cuvânt de învățătură pe tema „Dreptul Noe – 7 principii pentru viață” și le-a explicat elevilor că, dacă se roagă, Dumnezeul le oferă tot ce le este de folos.

 

Părintele director Liviu Vidican-Manci a mulțumit ierarhului pentru binecuvântare și prezență în mijlocul comunității instituției de învățământ teologic clujean. În semn de prețuire și recunoștință, Preasfinției Sale i-a oferit un aranjament floral și l-a felicitat cu prilejul prăznuirii ocrotitorului spiritual, Sfântul Cuvios Benedict de Nursia, supranumit patriarhul monahilor din Apus, ocrotitorul tinerilor studioși, sărbătorit ieri, 14 martie.

Apoi, Episcopul-vicar i-a binecuvântat și le-a dăruit iconițe elevilor si cadrelor didactice care au participat la Liturghie și s-au împărtășit în număr mare.

71 de ani de învățământ teologic ortodox preuniversitar

Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” îi desfășoară neîntrerupt activitatea din anul 1952, din momentul desființării abuzive de către regimul comunist a Institutului Teologic Ortodox Roman din Cluj, care a funcționat în perioada 1924-1952.

Din anul 2012, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, școala s-a deschis și spre ciclul primar și gimnazial, întrucât solicitările comunității erau evidente, dar și pentru că se dorea reînvierea celor două școli închise abuziv de comuniști: Liceul Ortodox „Mitropolitul Simion Ștefan” și Liceul Ortodox „Doamna Stanca”. Mitropolitul Nicolae Colan a fost cel care în 1944 a pus bazele primului liceu confesional, Liceul Ortodox de băieți „Mitropolitul Simion Ștefan”, iar în 1946 a deschis porțile și Liceului Ortodox de fete „Doamna Stanca”.

Din luna august 2021, fostul Seminar Teologic Ortodox a dobândit titulatura de Colegiu Ortodox, prin Ordinul Ministerului Educației 4593/05.08.2021, și tot de atunci a fost ales ca patron spiritual Mitropolitul Nicolae Colan (1893-1967), cel căruia i se datorează începuturile învățământului preuniversitar la Cluj-Napoca.

Anul școlar 2022-2023 a început cu un efectiv de 982 elevi, la cele trei cicluri de învățământ: primar, gimnazial și liceal, în creștere față de anul trecut.

Elevii din ciclul primar își desfășoară activitatea la sediul situat pe strada Avram Iancu, nr. 6; cei din ciclul gimnazial în clădirea de pe strada Meseriilor, nr. 20, unde există și o capelă cu hramul „Sfânta Ecaterina”, unde elevii participă frecvent la programul de rugăciune; iar cei din ciclul liceal învață la sediul central, situat în Piața Avram Iancu, nr. 18, unde se află capela cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi”, amenajată între anii 1977-1987, sfințită la data de 30 ianuarie 1992 și resfințită la data de 25 noiembrie 2021, de Mitropolitul Andrei și Episcopul-vicar Benedict.

Din toamna anului 2012 până în prezent, instituția de învățământ teologic este condusă de pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci, care este și cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, precum și inspector eparhial pentru catehizarea parohială, ocupându-se de organizarea și supravegherea activităților catehetice din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.

Școala funcționează pe principiul subordonării ierarhice si al ascultării canonice față de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, desfășurându-și activitatea sub supravegherea Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Mai multe fotografii AICI 

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Geaca

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Geaca

Sâmbătă, 20 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia Geaca, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare...

Denia Acatistului Bunei Vestiri la Mănăstirea Nicula

Denia Acatistului Bunei Vestiri la Mănăstirea Nicula

În săptămâna a V-a din Postul Paştilor, vineri seara, 19 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Denia Acatistului Bunei Vestiri (a Imnului Acatist), înconjurat de un sobor...