PS Benedict Bistrițeanul a oficiat Liturghia Darurilor la mănăstirea sa de metanie

de | mart. 7, 2020

În după-amiaza zilei de vineri, 6 martie 2020, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat prima Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite, în calitate de arhiereu, la Mănăstrirea Nicula, mănăstirea sa de metanie.

Din soborul slujitor au făcut parte: protopopul de Gherla – preotul Paul Iulian Isip, starețul Mănăstirii Nicula – arhimandritul Nicolae Moldovan, eclesiarhul mănăstirii – protosinghelul Calinic Stupinean, starețul Mănăstirii Pantocrator, protosinghelul Luca Gheberta, precum și alți preoți.

Publicată de Mănăstirea Nicula pe Vineri, 6 martie 2020

 

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Cu această ocazie, la final, Preasfințitul Părinte Benedict le-a adresat credincioșilor un cuvânt de învățătură.

„Această primă săptămână din Postul Mare este o introducere în toată acceastă perioadă specială, de șapte săptămâni, care ne-a fost oferită ca o alinare și ca un context pentru a ne putea întâlni cu Domnul Hristos, Mirele nostru – dorirea vieții noastre. (…) Întregul nostru demers pe parcursul acestor săptămâni înseamnă manifestarea dorinței noastre arzătoare de a reintra în Raiul pe care strămoșul nostru Adam l-a pierdut.”, a spus Preasfinția Sa.

De asemenea, ierarhul a punctat ce trebuie să facă fiecare credincios în această perioadă premergătoare Praznicului Învierii Domnului.

„Ce facem noi în această perioadă? Ne pogorâm tot mai adânc în inimă. Ceea ce zic eu acum se află în flagrantă contradicție cu ceea ce ne învață lumea. Lumea ne învață să fim tot mai exteriori. Lumea ne învață să ne manifestăm în afară, să ne lăudăm, să ne arătăm calitățile noastre, să le arătăm cât suntem de buni, cât suntem de deosebiți, să primim laude, să ne trăim viața noastră împreună cu ceilalți, în afară, mereu și mereu în petrecere, în activități pe care noi le numim distractive. Atunci Biserica vine și ne spune exact contrariul: Împărăția și bucuria nu se află în afară, ci se află înlăuntrul vostru, în inima voastră; nu mai căutați în afară, adânciți-vă în inima voastră și acolo veți simți bucuria lui Hristos.”

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a fost tuns în monahism la data de 17 ianuarie 2015, la Mănăstirea Nicula, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, naș de călugărie fiindu-i părintele Teofil Roman, actualmente arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei. Atunci ierarhul a primit numele de călugărie Benedict.

A fost ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, cu titulatura „Bistrițeanul”, în şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din data de 13 februarie 2020. A fost hirotonit arhiereu în data de 23 februarie 2020, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

Mai multe fotografii AICI 

În după-amiaza zilei de vineri, 6 martie 2020, la Mănăstrirea Nicula, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul,…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Sâmbătă, 7 martie 2020

Autor: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro

Foto credit: facebook / Mănăstirea Nicula

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

În ziua de joi, 29 februarie 2024, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Principalele hotărâri ale Sfântului...

Ședința anuală de lucru a Adunării Naționale Bisericești

Ședința anuală de lucru a Adunării Naționale Bisericești

Palatul Patriarhiei a găzduit miercuri, 28 februarie 2024, ședința de lucru a Adunării Naționale Bisericești (ANB), prezidată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Membrii acestui organism central deliberativ au participat la lucrări...