PS Benedict Bistrițeanul a participat la sărbătoarea Sfântului Antim Ivireanul, ocrotitorul spiritual al Municipiului Râmnicu-Vâlcea

de | sept. 27, 2024

În ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, vineri, 27 septembrie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, în sobor de ierarhi, a slujit la Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu-Vâlcea, cu prilejul prăznuirii ocrotitorului spiritual al Municipiului Râmnicu-Vâlcea.

În curtea Catedralei Arhiepiscopale, pe un podium special amenajat, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte  Naum, Mitropolit de Ruse,  Înaltpreasfințitul Părinte Hrisostom, Mitropolit de Kyrenia și Exarh de Lapithos și Karavas, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei Preasfințitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum, Episcop-Vicar al Patriarhiei Antiohiei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei și Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei.

Soborul ierarhilor a fost înconjurat de preoții din Protoieria Râmnicu-Vâlcea și stareți ai mănăstirilor vâlcene, precum și de stareți și starețe din Ude, Georgia, regiunea natală a Sfântului Ierarh Antim Ivireanul.

Manifestările duhovnicești au debutat în ajunul sărbătorii când a fost săvârșită slujba de priveghere și au fost încununate de comuniunea liturgică din ziua prăznuirii sale. Cu prilejul sărbătorii Ocrotitorului Spiritual al Râmnicului, au fost așezate spre închinare moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul pe care le-a cinstit și Sfântul Ierarh Antim în timpul păstoriri sale la Râmnic.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Naum, în cuvântul de învățătură împărtășit celor care au participat la sărbătoarea Sfântului Antim, a accentuat că este necesar să dobândim „acea știință, acea înțelepciune, ca și noi câte puțin să-l urmăm în activitatea lui de cărturăr și de luminător, prin care a putut să realizeze multe lucruri bune”. Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre viața și lucrarea sfințitoare a Ocrotitorului Spiritual al municipiului Râmnicu-Vâlcea, arătând că era „cunoscut ca un literat de renume, un orator, scriitor, jurist, miniaturist și sculptor de excepție”.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a mulțumit ierarhilor prezenți la sărbătoare, precum și delegației din Biserica Georgiei, condusă de Preacuviosul Arhimandrit Grigori Kurtsikidze, starețul Mănăstirii „Sfântul Antim” din Ude, accentuând că „activitatea pastorală a Sfântului Ierarh Antim reprezintă o reactualizare a culturii teologice în viața Bisericii, prin lucrarea liturgică, misionară și social-filantropică a preoților, dar și prin înălțarea spirituală a credincioșilor. Lucrarea sa pastorală împlinește profunzimile duhovnicești ale arhiereului întru totul dedicat misiunii sale, iar Didahiile ca și activitatea ctitoricească îl descoperă ca o adevărată „vistierie a darurilor” ce a strălucit de cunoaștere dumnezeiască și de știință omenească. Rămâne un chip cu totul luminos în rândul ctitorilor de spiritualitate, cultură și limbă românească, iar prin sprijinul acordat Patriarhiilor Constantinopolului, Antiohiei și Ierusalimului, apoi Iviriei natale, s-a așezat pe deplin în conștiința europeană”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Mai multe fotografii AICI

Sursă text și foto: Arhiepiscopia Râmnicului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Calendarul bisericesc pe anul 2025

Calendarul bisericesc pe anul 2025

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului pune la dispoziția credincioșilor 5 tipuri de calendare bisericești pe anul 2025: calendar de perete coală, calendar agendă, calendar de perete cu spirală - format A3 și A4, și calendar de birou. Calendarele bisericești,...