PS Benedict Bistrițeanul a promovat în postul de conferențiar universitar, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca

de | iul. 9, 2021 | Actualitatea religioasă

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a susținut vineri, 9 iulie 2021, examenul de promovare în postul de conferențiar universitar, la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, unde predă din anul 2014 până în prezent.

Manifestarea academică a avut loc de la ora 10:00, în sala de muzică „Vasile Petrașcu”, precum și în mediul online, pe site-ul facultății.

În cadrul examenului de ocupare a postului didactic de conferențiar, pentru domeniul științific Teologie, aria de cercetare Spiritualitate Ortodoxă, Preasfințitul lect. univ. dr. Părinte Benedict Bistrițeanul, a susținut prelegerea „Vocația mistică a Ortodoxiei și paradigma religioasă a lumii de mâine”, în fața comisiei de evaluare.

La eveniment a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, la rându-i profesor universitar și îndrumător de doctorat la Facultatea de Teologie Ortodoxă clujeană, la catedra de Spiritualitate Ortodoxă, alături de PS Episcop-vicar Benedict, ucenicul Înaltpreasfinției Sale.

Cu acest prilej, Părintele Mitropolit Andrei l-a felicitat pe Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul și a apreciat urcușul său academic, profesional și duhovnicesc.

Totodată, comisia de evaluare a apreciat și a notat cu calificativul maxim conținutul de înaltă ținută academică a dosarului de concurs și prestația ierarhului.

Componența comisiei a fost următoarea:

Președinte: Arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă (Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca).

Membri: Pr. prof. univ. dr. Ioan Cristinel Teșu (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași), Pr. prof. univ. dr. Gheorghe Popa (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași), Pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie (Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca), și Pr. conf. univ. dr. Gheorghe Holbea (Universitatea din București).

De asemenea, joi, 8 iulie, au promovat în postul de lector universitar, pentru domeniul științific Teologie, două cadre didactice din cadrul facultății: arhid. asist. univ. Daniel Mocanu – aria de cercetare Muzică bisericească și asist. univ. dr. Olivia Florena Nemeș (Măruțoiu) – aria de cercetare Artă Sacră.

Scurtă biografie

Din anul 2014, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul este cadru universitar la catedra de Spiritualitate Ortodoxă a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca (2014-2016 asistent universitar, iar în perioada 2016- iunie 2021 lector universitar). În prezent, este conferențiar universitar și predă și un workshop/curs facultativ de Limbă și literatură siriacă, cu scopul de a dobândi studenții o mai bună familiarizare cu literatura patristică a acestei tradiții, analizată în context istoric și cultural-lingvistic.

Este autorul a numeroase cărți, articole și studii de specialitate (în special de cultură și spiritualitate siriacă) publicate în reviste recunoscute național și internațional.

A participat la o mulțime de  simpozioane și conferințe duhovnicești, atât în țară, cât și în străinătate. De asemenea, a susținut conferințe și meditații duhovnicești pentru preoții, elevii, studenții și credincioșii din cuprinsul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Biografia completă a ierarhului poate fi consultată AICI

Mai multe fotografii AICI

 

Ultimele articole

Un bun duhovnic compătimeşte cu penitenţii

Un bun duhovnic compătimeşte cu penitenţii

Bătrânul Iacob: „Eu compătimesc dimpreună cu penitentul pe care-l spovedesc, eu sufăr împreună cu el. Eu sufăr şi plâng pentru el. Îl rog pe Sfântul David,[1] după spovedanie, să uit ce nu-i necesar şi să-mi amintesc ceea pentru care trebuie să mă rog. Eu mă rog...

Lansări de carte, la Muzeul Mitropoliei Clujului

Lansări de carte, la Muzeul Mitropoliei Clujului

Două cărți dedicate Protopopului Martir Aurel Munteanu și una de istoriografie bisericească vor fi lansate joi la Muzeul Mitropoliei Clujului. Titlurile dedicate protopopului martir sunt apărute la Editura Renașterea a Arhiepiscopiei Clujului: „Protopopul Aurel...

Sfințirea Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din Boteni

Sfințirea Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din Boteni

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat sâmbătă, 18 septembrie 2021, credincioșii din localitatea Boteni, județul Cluj. Cu acest prilej, de la ora 8:30,...