PS Benedict Bistrițeanul, în mijlocul credincioșilor din localitatea Spermezeu

de | ian. 23, 2022 | Actualitatea religioasă

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Duminica a 31-a după Rusalii (a vindecării orbului din Ierihon), 23 ianuarie 2022, la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Spermezeu, județul Bistrița-Năsăud.

Cu acest prilej, de la ora 10:00, în biserica parohială, Părintele Episcop Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici, fii ai satului. Din sobor au făcut parte protopopul de Beclean, preotul Cristian Dragoș, directorul Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca, pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci, starețul Mănăstirii Băișoara, protosinghelul Iacob Rus, preotul paroh Simeon Buta, secretarul de cabinet al ierarhului, arhidiaconul Sergiu Iustin Pop, arhidiaconul Cristian Deneș, de la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, și diaconul Ioan Bindea.

După citirea pericopei evanghelice, pornind de la relatarea vindecării orbului din Ierihon, Preasfinția Sa a arătat că omul care se simte în nesiguranță, slab și părăsit, începe să-L caute pe Dumnezeu.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de tinerii parohiei, îmbrăcați în straie populare specifice zonei.

La finalul Liturghiei, PS Părinte Benedict a rostit o rugăciune de pomenire pentru cei care au realizat Mica Unire din anul 1859.

De asemenea, preotul paroh Simeon Buta a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare.

 

Scurt istoric

Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Spermezeu, satul natal al Preasfințitului Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, a fost construită între anii 1958-1969.

Parohia mai are o biserică veche, edificată în anul 1712. Lăcașul de rugăciune poartă hramul „Naşterea Maicii Domnului” si a fost declarat monument istoric, în anul 1955.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

Ultimele articole

Despre muncă

Despre muncă

Munca este o realitate existențială a lumii în care trăim, fiindcă orice om ca să trăiască în această lume, are nevoie să muncească. Sfânta Scriptură este cât se poate de explicită când ne spune că în rai, Adam și Eva au fost puși pentru a păzi și a îngriji grădina...

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

În Duminica a 4-a după Paști (a vindecării slăbănogului de la Vitezda), 15 mai 2022,  Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din...

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

În Duminica a 3-a după Paști (a Mironosițelor), 8 mai 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității ortodoxe române din Londra, Regatul...