PS Benedict Bistriţeanul, în vizită de lucru în Protopopiatul Ortodox Român Cluj 1

de | iun. 23, 2020

PS Părinte Benedict Bistriţeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, a efectuat, marţi, 23 iunie 2020, o vizită de lucru, în patru parohii arondate Protopopiatului Ortodox Român Cluj 1.

Ierarhul a fost însoţit de protopopul Dan Hognogi, iar în programul vizitei au fost incluse parohiile Cluj-Aerodorom, Dezmir, Apahida 1 şi Apahida 2. Parohia Ortodoxă Cluj-Aerodrom poartă hramul „Sfântul Cuvios Siluan Athonitul”, iar piatra de temelie a fost sfinţită în 2017, de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei. Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Clujului a fost primit de preotul paroh Sebastian Oprea Rus. Vizita a continuat la parohia Apahida 2, cu hramul „Sfântul Apostol Andrei”, unde slujeşte preotul Sorin Trâncă. Demisolul acestui lăcaș de cult a fost sfinţit în octombrie 2014, de Mitropolitul Clujului, iar piatra de temelie a a fost pusă în anul 2011.

La parohia Apahida 1, unde slujeşte preotul Ioan Iacob Diţ,  s-a închinat în biserica nouă, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil”, dar şi în biserica veche din lemn, care datează din anul 1806. Lăcașul de cult,  construit de meşterul Ioan Ghiran din Nadăş, a fost descris pentru prima dată de cercetătorul Atanasie Popa, în 1931. Acesta precizează că biserica adăpostea vechi icoane din secolul al XVIII-lea, preluate din mai multe biserici de lemn din zonele Călatei, Gilăului, Hăşdatelor şi Clujului. Biserica a fost pictată în anul 1808 de Ioan Pop din Unguraşi, azi Românaşi, judeţul Sălaj, pictură în ulei pe pânză. Din păcate, pictura prezintă un grad avansat de degradare şi se mai distinge doar într-o mică parte a bisericii.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...