PS Benedict: Îndemn la smerenie și dialog pentru pelerinii de la Mănăstirea Dobric

de | aug. 15, 2024

La Praznicul Adormirii Maicii Domnului, joi, 15 august 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Dobric, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul hramului bisericii mari. Mănăstirea, cunoscută și sub numele de „Nicula Ţibleşului” datorită numărului mare de pelerini care vin aici anual pe 15 august, a fost locul unde ierarhul a adresat un cuvânt de învățătură miilor de credincioși prezenți.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Benedict a subliniat că „suntem chemați să-L odihnim pe Domnul și să-l odihnim pe aproapele nostru prin smerenie,” îndemnând credincioșii să își înțeleagă locul în lume și să accepte lecțiile aduse de circumstanțele vieții. „Acceptând că cele din jurul nostru pot aduce un mare plus în viața noastră, trebuie să fim dispuși să primim învățăturile transmise și să înțelegem că Dumnezeu a creat lumea într-o ierarhie,” a spus ierarhul.

Preasfințitul a accentuat importanța ascultării și respectului față de autoritate, subliniind că „trebuie să dăm cuvenita supunere celui care este pus deasupra noastră” și a încurajat crearea unei „culturi a dialogului.” El a explicat că, în comunități, fiecare persoană aduce ceva valoros, iar „în felul acesta se realizează lucrurile într-o disponibilitate a dialogului.”

Ierarhul a abordat și importanța discreției, îndemnându-i pe credincioși să nu multiplice răul și să nu își impună așteptări nerealiste de la ei înșiși. „Să vorbim despre noi cu sfială și să ne ferim să fim observatorii greșelilor altora,” a spus Preasfinția Sa. În concluzie, Preasfințitul Benedict  a subliniat că atmosfera sărbătorii „Adormirea Maicii Domnului” ar trebui să fie inspirată de „chipul Maicii Domnului – chipul smerit, chipul ascultător, chipul discret și chipul blând.”

Sfânta Liturghie a fost oficiată la Altarul de vară al așezământului monahal, iar Preasfințitul Benedict a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Printre aceștia s-au numărat pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican Manci, directorul Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca, protopopul de Beclean, pr. Dragoș Cristian, protopopul de Bistrița, pr. Alexandru Vidican, duhovnicul mănăstirii, protosinghelul Siluan Farcaș, secretar de cabinet al ierarhului, arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop și alți preoți invitați.

Răspunsurile liturgice au fost date de Cvartetul „Synavlia,” compus din studenți de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, dirijat de Roxana Chicidea.

La final, părintele duhovnic Siluan Farcaș a mulțumit ierarhului pentru prezența sa în mijlocul obștii monahale și al credincioșilor care vizitează în număr mare sfântul lăcaș, în special cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, hramul bisericii mari. Slujba a fost oficiată în prezența oficialităților locale și județene, precum și a mii de pelerini, mulți dintre aceștia fiind îmbrăcați în frumoase straie populare specifice zonei.

Episcopul-vicar Benedict a sosit la mănăstirea Dobric încă din ajunul sărbătorii, unde, de la ora 19:00, a fost săvârșită slujba Vecerniei cu Litie și Paraclisul Maicii Domnului. Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană. De la ora 23:00, ierarhul a oficiat Slujba Prohodului Maicii Domnului, iar cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. prof. Liviu Vidican-Manci. Credincioșii prezenți s-au închinat la Icoana Maicii Domnului, iar interpreții de muzică populară Alina Ceuca și Alexandru Pugna au cântat mai multe pricesne.

 

Istoricul Mănăstirii Dobric

Așezământul monahal de la Dobric a fost înființat în 1992, inițial ca schit, și a devenit mănăstire după un an. Complexul monahal include casa veche, un fost conac boieresc de aproape 200 de ani, unde a fost amenajat un paraclis cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena,” o bisericuță din lemn cu hramul „Sfântul Evanghelist Luca,” construită în stil maramureșean, și biserica mare din zid cu hramul „Adormirea Maicii Domnului.” În prezent, se lucrează la interiorul bisericii mari, pregătind-o pentru pictură. Construcția ei a început în 2008, iar prima Liturghie a fost oficiată pe 18 octombrie 2019, când Mitropolitul Andrei a binecuvântat biserica pentru slujbe.

Așezământul găzduiește și Căminul de bătrâni „Aurel și Dudica Milea,” care oferă adăpost și îngrijire bătrânilor abandonati de familie sau cu pensii foarte mici.

În 2013, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a pus piatra de temelie pentru un nou Centru Social pentru persoane vârstnice cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena.” La hramul din 2021, pe 21 mai, ierarhul a binecuvântat sala de conferințe „Episcop Nicolae Ivan” și biblioteca „Mitropolitul Bartolomeu Anania” din cadrul mănăstirii, care adăpostește peste 20.000 de volume din cele 40.000 ale colecției așezământului monahal.

Pe 9 decembrie 2021, Mănăstirea Dobric, în colaborare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, a inaugurat proiectul de cercetare biblică-nou-testamentară „Sfântul Luca – apostol, istoric și evanghelist,” dedicat studenților-doctoranzi ai Școlii Doctorale „Isidor Todoran.”

În prezent, obștea așezământului numără trei viețuitoare, stareță fiind stavrofora Veronica Coțofană, iar duhovnic protosinghelul Siluan Farcaș.

Foto credit: Ionuț Chifa

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Nima

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Nima

La Praznicul Înălțării Sfintei Cruci, sâmbătă, 14 septembrie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, i-a binecuvântat pe credincioșii din Parohia Ortodoxă Nima, Protopopiatul Dej, județul...