PS Benedict pelerinilor de la Nicula: E mare nevoie să recuperăm valoarea cuvântului

de | aug. 14, 2023

Mii de pelerini au asistat în ajunul Praznicului Adormirii Maicii Domnului la Sfânta Liturghie, săvârsită pe Altarul de Vară al Mănăstirii clujene Nicula de Preasfintitul Benedict Bistrițeanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, în sobor de preoți și diaconi. Slujba a debutat la ora 9:00, iar în cuvântul de învățătură ierarhul le-a spus pelerinilor că grăirea frumoasă, cuminte și cuvincioasă o învățăm mai întâi în familie, apoi în școală și-n Biserică.

„E mare nevoie să recuperăm valoarea cuvântului și să facem osteneală din a grăi bine și frumos și a ne feri de orice exprimare vulgară, care să conducă la alte înțelesuri decât cele imediate, sănătoase și frumoase. Astfel, trebuie să ne învățăm de la cei care fac acest lucru și să nu uităm că mulți dintre cei care-L ascultau pe Domnul ore în șir nu le era foame sau sete, deoarece avea cuvântul dătător de viață”, a arătat Preasfinția Sa.

Totodată, ierarhul a precizat că de la Maica Domnului, cea care a fost binecuvântată de Dumnezeu, putem să-i binecuvântăm și noi pe ceilalți  printr-o grăire frumoasă, potrivită, pe care să o exersăm în familie, în școală și-n Biserică.

„Dă, Doamne ca în toate familiile să fie această școală a grăirii celei frumoase, apoi în instituțiile de învățământ pe care le urmăm, și acolo să fie atitudinea cea mai potrivită, cuvintele cele mai alese, cele mai bune și cele mai de folos pentru creșterea noastră culturală, dar mai ales duhovnicească. La toate acestea adăugăm Biserica, cea care trebuie să ne învețe Cuvântul lui Dumnezeu și să umple de sens cuvintele pe care noi le rostim. Cel care grăiește bine va fi un binecuvântat a lui Dumnezeu, precum Preasfânta Fecioară Maria”, a subliniat episcopul vicar al Arhiepiscopiei Clujului.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Vocal „Synavlia”, iar la final ierarhul le-a reamintit pelerinilor că au venit la mănăstire să stea de vorbă cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu și acest lucru nu se poate face decât în tăcere și cu multă atenție la toate slujbele săvârșite.

„Am ales și anul acesta să venim aici, la Maica Domnului, ca să ne mângâie. E foarte important să fim atenți și să nu ne scape momentul, deoarece putem veni cu tot felul de gânduri și Maica Domnului este aproape de noi. Iar dacă dintr-o grabă prea mare, din oboseală sau din prea multă vorbire, din neliniștea pe care o trăim în afară nu suntem atenți la cuvântul pe care Sfânta Fecioară ni-l spune și nu ne folosim de slujbele săvârșite aici, din nefericire, nu câștigăm ceea ce ne dorim. S-o primim pe Maica Domnului cu toată ființa noastră, cu toată luarea aminte și cu toată prezența noastră”, și-a încheiat ierarhul cuvântul său.

Sfânta Liturghie s-a încheiat cu mulțumirile adresate de starețul mănăstirii, arhim.  Nicolae Moldovan, Preasfințitului  Benedict Bistrițeanul pentru slujire, dar și tuturor celor ce au ales să participe și anul acesta la hramul așezământului monahal. La final, credincioșii împreună cu soborul de preoți au cântat pricesne închinate Maicii Domnului.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Grigore Sâmboan / Radio Renașterea

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru...

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...