PS Iustin: Biserica este locul unde se află Apa cea Vie. Să nu o părăsim!

de | mai 18, 2020 | Episcopia Maramureșului și Sătmarului

Duminică, 17 mai 2020, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat, pe esplanada Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, prima Sfântă Liturghie după ridicarea stării de urgenţă, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi.

În cuvântul de învăţătură, ierarhul s-a oprit asupra pericopei evanghelice a Samarinencei. „Mântuitorul elimină graniţele, mentalităţile, şi cere iubire şi respect între oameni, pentru faptul că fiecare este creat după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu. Şi a venit să ofere tuturor oamenilor de pe pământ, nu numai poporului ales, şansa de a crede în Dumnezeu”.

În continuare, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a explicat credincioşilor ce este, de fapt, Apa cea Vie.

 „Apa cea Vie este credinţa cea adevărată, care a revelat-o Dumnezeu prin prooroci, apoi, la plinirea vremii, prin Mântuitorul Însuşi, apoi a fost transmisă nouă prin Sfintele Scripturi, prin Sfinţii Apostoli şi Sfinţii Evanghelişti. Sfânta Biserică este Fântâna lui Iacob, locul unde se află Apa cea Vie, care aduce sănătate trupească, dar este şi tămăduitoare pentru viaţa noastră biologică și duhovnicească. De aceea, noi nu putem părăsi Biserica. Şi nu avem voie să o părăsim, pentru că ea ne asigură foamea şi setea de Dumnezeu. Astăzi aţi venit şi staţi ca şi lacrimile fiilor pământului înaintea lui Dumnezeu, mărturie că v-aţi dorit atât de mult să fiți la Liturghie. Să ne ajute Dumnezeu să ne adăpăm din Apa cea Vie a Bisericii lui Hristos, din Tainele Bisericii și din credinţa noastră ortodoxă strămoşească,  pe care s-o mărturisim, s-o trăim și s-o împlinim în vieţuirea noastră creştină.”

„Nu suntem creştini doar de vreme bună, suntem creştini de toată vremea!”

 Pentru ca să se păstreze distanţa sanitară, în curtea Catedralei au fost marcate, pe asfalt, cu vopsea, de voluntarii Catedralei şi membrii filialei ASCOR Baia Mare, locurile pe care credincioşii să le ocupe în timpul Sfintei Liturghii. Locul a fost reprezentat dintr-o floare alcătuită din trei inimi şi tricolorul din Drapelul Naţional.

Pe o ploaie torenţială, credincioşii au ocupat în întregime curtea Catedralei Episcopale. Eu cred că sunt lacrimile Maicii Domnului pentru că i s-au întors fiii acasă, adică la biserică, iar noi nu suntem creştini doar de vreme bună, suntem creştini de toată vremea. Şi când este timp frumos, şi când este ger, şi când plouă, şi când este timp mai puţin prielnic, suntem şi rămânem creştini”, a explicat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

 

FOTO: Episcopia Maramureșului și Sătmarului

 

 

 

 

Ultimele articole

5 octombrie – Sfânta Muceniță Haritina

5 octombrie – Sfânta Muceniță Haritina

Sfânta Muceniță Haritina lucra în casa lui Claudiu, un om bogat și bun la suflet, dar păgân. Deși rămăsese orfană de ambii părinți și fusese crescută de Claudiu, ea nu uitase de credința în Mântuitorul Iisus Hristos pe care o primise de la mama sa. În anul 303 a...

Hramul Mănăstirii Pietroasa – Borșa, Protopopiatul Vișeu

Hramul Mănăstirii Pietroasa – Borșa, Protopopiatul Vișeu

Mănăstirea Pietroasa – Borșa, Protopopiatul Vișeu, și-a sărbătorit sâmbătă, 29 august 2020, hramul, de sărbătoarea „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul”, în prezenta credincioșilor, mulți dintre ei purtând tradiționalele straie moroșenești. În mijlocul lor s-a...