PS Iustin, de Înălţarea Domnului: „Să ne înnobilăm viața și trupul, asemeni sfinţilor!”

de | mai 29, 2020

Joi, 28 mai 2020, de Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie pe esplanada Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare. Ierarhul a fost înconjurat de sobor alcătuit din preoţii şi diaconii lăcașului de cult.

În cuvântul de învățătură, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit despre Înălţarea Domnului. „Mântuitorul se reîntoarce la Dumnezeu, dar nu ca un duh, ci purtând trupul nostru. A luat în Trupul Său toate ale omului, toate le-a suferit, și a înnobilat trupul nostru, aşa cum se cuvine să-l înnobilăm noi în timpul vieţii.”

În continuare, ierarhul le-a vorbit credincioşilor despre înnobilarea omului.

„Ce-i viaţa? Este o şcoală, la finalul căreia este marele examen, te întâlneşti cu Creatorul, Căruia trebuie să îi dai răspuns.Trebuie să ne înnobilăm viaţa, s-o trăim folositor, să-i dăm sens. Trupul însuşi trebuie să ni-l înnobilăm. Sfinţii asta au făcut. De aceea sunt cinstiţi, iar trupurile lor sunt neputrezitoare și vindecătoare, iar creştinii se închină şi le cinstesc. Au pe Hristos în fiinţa lor, pentru că au trăit toată viaţa conform Evangheliei.”

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit și despre îndumnezeirea omului.

 „Trebuie să înţelegem că Hristos, purtând o părticică din trupul nostru, l-a înălţat la Ceruri, prin transfigurare, prin Înviere. Dumnezeirea Mântuitorului S-a desăvârşit împreună cu umanitatea noastră. Şi S-a Înălţat la ceruri purtând trupul nostru. Şi ne-a arătat drumul spre Dumnezeu Tatăl. După Înviere şi Înălţarea la Cer, Mântuitorul devine interior nouă. Acesta-i miracolul. Că este deodată în cer şi pe pământ. El stă de-a drepta Tatălui, dar este cu noi în toate zilele, până la sfârşitul vieţii”.

În timpul slujbei, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a rostit rugăciunea pentru oprirea pandemiei, iar la final a oficiat un parastas pentru pomenirea eroilor neamului românesc și a vrednicului de pomenire arhiepiscopul Justinian, de la a cărui naștere s-ar fi împlinit împlinit 99 de ani.

 

FOTO: Episcopia Maramureșului și Sătmarului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfânta Liturghie la Catedrala Istorică din Baia Mare

Sfânta Liturghie la Catedrala Istorică din Baia Mare

În duminica a 17-a după Rusalii, 18 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a slujit la Catedrala Istorică „Adormirea Maicii Domnului” din Municipiul Baia Mare, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Soborul slujitor...

Hramul de iarnă al Mânăstirii Moisei

Hramul de iarnă al Mânăstirii Moisei

Vineri, 2 februarie 2024, de sărbătoarea închinată Întâmpinării Domnului, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a slujit la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Moisei, județul Maramureș, cu ocazia hramului de iarnă al...