PS Iustin: „Maramureşenii au rămas mărturisitori ai dreptei credinţe ca Sfântul Ierarh Iosif”

de | apr. 27, 2020

Vineri, 23 aprilie 2020, de Izvorul Tămăduirii, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie în Paraclisul Episcopal cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din incinta Centrului Eparhial din Baia Mare, în fruntea unui sobor de preoți și diaconi.

 

În prima parte a cuvântului, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin s-a referit la sărbătoarea Izvorul Tămăduirii și la Maica Domnului. De asemenea, a vorbit despre Sfinții zilei: Sfinții Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, mitropoliții Transilvaniei și de Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureș, ocrotitorul Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, al Seminarului Teologic din Baia Mare, episcop maramureșean martir pentru credința ortodoxă.

  „Biserica lui Hristos din Maramureș a mers pas la pas cu Biserica poporului român, Biserica Ortodoxă”, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Iustin. În același Duh a lucrat și aceeași lumină a Evangheliei a primit-o, a păstrat-o, a propovăduit-o, a sporit-o și a răspândit-o în sufletele oamenilor, în familiile  credincioșilor, în comunitățile din satele binecuvântate ale Maramureșului”.

În continuare, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit despre viaţa Sfântului Iosif Mărturisitorul de Maramureş și s-a referit la păstrarea credinţei strămoşeşti de către maramureşeni:

„Maramureşenii au rămas mărturisitori ai dreptei credinţe ca Sfântul Iosif, pe care îl sărbătorim astăzi. Faptul că pe Înaltpreasfinţitul Părinte Justinian Dumnezeu l-a inspirat ca atunci când Biserica Ortodoxă a făcut primele canonizări, în 20 iunie 1992, printre cei 20 de Sfinţi canonizaţi, Sfântul Iosif să fie canonizat şi trecut în calendar în rândul Sfinţilor. În 2003, la 30 de ani de arhierie ai Preasfinţitului Justinian, a fost făcută şi proclamarea solemnă a Sfântului Iosif Mărturisitorul. De atunci a devenit ocrotitorul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. O icoană vie, o icoană de ierarh, în care şi-a îndeplinit făgăduinţele faţă de Hristos şi faţă de Mitropolitul care l-a hirotonit, Sfântul Mitropolit Dosoftei.”

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA