PS Iustin: „Să păstrăm România binecuvântată şi sfântă, sub ocrotirea lui Dumnezeu”

de | iun. 9, 2020 | Episcopia Maramureșului și Sătmarului

„Duhul Sfânt ne transformă, ne dă putere, creştere și lumină. Ne face din oameni pământeşti, oameni duhovniceşti sau cereşti”,  a spus Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, la hramul Mănăstirii „Sfânta Treime” Breaza. Ierarhul a fost prezent  luni, 8 iunie 2020, la acestă mănăstire, unde a oficiat Sfânta Liturghie în Altarul de Vară, în fruntea unui sobor de preoţi şi arhidiaconi.

Preasfinția sa le-a vorbit credincioșilor despre întemeierea omului de către Dumnezeu Tatăl, „Care, suflând în faţa lui, s-a făcut omul fiinţă vie şi cuvântătoare, pentru că a primit viaţă din viaţa lui Dumnezeu. Dumnezeu Însuşi, persoană a Sfintei Treimi, este viaţa şi Dumnezeu ţine în existenţă toată viaţa”. De asemenea, a arătat că „Duhul Sfânt lucrează ca în viaţa noastră să se producă performanţă, să devenim ceea ce Dumnezeu vrea, aşa cum ne-a creat, după chipul şi asemănarea Lui. Este un efort mare şi singuri nu am putea, fără lucrarea Duhului Sfânt. Suntem chemaţi să intrăm în Împărăţia lui Dumnezeu dar, dacă nu ne îmbrăcăm cu armele dreptăţii şi nu ne însuşim veşmintele potrivite, nu vom putea intra în Împărăţie, la cina Împăratului. Presupune efort, păzirea credinţei și mărturisirea ei. Toate să fie după porunca lui Dumnezeu. Să ne rugăm lui Dumnezeu în Treime ca să ne dea lumină. Să dea lumină conducătorilor să ţină la popor. Să dea viaţă curată şi mărturisitoare păstorilor, episcopilor, preoţilor, călugărilor, ca să păstrăm România binecuvântată şi sfântă, sub ocrotirea lui Dumnezeu”, i-a sfătuit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin pe credincioşii prezenţi la hramul Mănăstirii „Sfânta Treime”.

Ordinul „Justinian Arhiepiscopul” pentru primarul comunei

     Primarul comunei Suciu de Sus, Viorel Paşca, a fost distins de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin cu  Ordinul „Justinian Arhiepiscopul”, Ordin inițiat de Episcopie în 2019,  în Anul Omagial al satului românesc şi al primarilor gospodari. Primarul a sprijinit ca drumul ce pleacă din apropiere de centrul reşedinţei de comună şi duce până la Mănăstirea Breaza, cale de 7 km, să fie asfaltat din fondurile proprii ale primăriei.

 

Parastas pentru întemeietorul Mănăstirii Breaza

La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârșită o slujbă de parastas pentru întemeietorul Mănăstirii Breaza, preotul Florea Mureşanu, fost protopop al Clujului, persecutat de regimul comunist. În timpul detenției, la canal, a făcut o promisiune lui Dumnezeu, că, dacă va scapa cu viaţă, va ridica o mănăstire. Astfel că,  în anul 1954,  a început construcţia mănăstirii de lemn de sub Culmea Brezei, la confluenţa judeţelor Maramureş, Bistriţa-Năsăud şi Cluj. Mănăstirea, organizată ca schit de maici, cuprindea o bisericuţă de lemn şi două chilii și a fost terminată patru ani mai târziu. Pentru gestul său, preotul Florea Mureşanu a fost arestat pentru a doua oară, şi condamnat la 25 ani de muncă silnică. Nu a mai rezistat chinurilor la care a fost supus şi a murit în închisoarea din Aiud în 1961. Mănăstirea a fost incendiată, împreună cu cărţile preotului erudit Florea Mureşanu.

Arhimandritul Gavriil Burzo, paroh în Suciu de Sus, care a făcut închisoare ca deţinut politic, din anul II de liceu, pentru că a întocmit un memoriu semnat depeste 400 de credincioşi din sat pentru eliberarea preotului Florea Mureşanu din a doua sa detenţie, s-a îngrijit de reclădirea bisericii Mănăstirii Breaza.

La finalul slujbei, maica stareţă, stavrofora Antonia Ţineghe, a oferit Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin un coş cu flori şi o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul, lucrată în mozaic, în mănăstirea Breaza.

 

 

Târnosirea bisericii din Giuleşti

Târnosirea bisericii din Giuleşti

Duminică, 10 septembrie 2023, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat slujba de târnosire a noii biserici de lemn din Giuleşti, Protopopiatul Sighet, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, a rostit cuvânt de învăţătură şi a...

Sfânta Liturghie de hram la biserica din Rozavlea

Sfânta Liturghie de hram la biserica din Rozavlea

Vineri, 8 septembrie 2023, de praznicul Naşterea Maicii Domnului, hramul bisericii din Rozavlea, localitatea de naştere a Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, mii de credincioşi s-au adunat pentru a se ruga împreună cu Întâistătătorul...

Sfânta Liturghie în Parohia Bârgău, Protopopiatul Baia Mare

Sfânta Liturghie în Parohia Bârgău, Protopopiatul Baia Mare

Duminică, 3 septembrie 2023, a XIII-a după Sfintele Rusalii, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, s-a rugat alături de credincioşii din Parohia Bârgău, Protopopiatul Baia Mare. Ierarhul a oficiat, în fruntea unui sobor de preoţi şi...