PS Iustin: „Să trăim astfel ca să nu-L pierdem pe Dumnezeu”

de | aug. 26, 2018 | Actualitatea religioasă, Uncategorized

Duminică, 26 august 2018, cu începere de la ora 9,30, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare.

Sfânta Liturghie Arhierească

Din soborul slujitor au făcut parte Arhim. Dr. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, Pr. Vasile Botiş, Pr. Claudiu Ciascai, Pr. Florin Bălan, slujitori ai Catedralei, Pr. Andrei Pop, din Parohia Mara, Protopopiatul Sighet, Pr. Sergiu Pop, din Parohia Remeţi pe Someş, Protopopiatul Chioar, arhidiaconi şi diaconi.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie Arhierească au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, dirijat de Prof. Dr. Cosmin Lauran.

În timpul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a hirotonit întru diacon pe târnărul teolog Valeriu Tiberiu Latiş, pe seama Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, al cărei angajat este, pe funcţia de cântăreţ la strană.

Cuvântul de învăţătură

Un lămuritor şi cuprinzător cuvânt de învăţătură a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, care le-a vorbit credincioşilor despre pericopa evanghelică a duminicii, pilda lucrătorilor răi, contextul în care a fost rostită ea şi învăţămintele pe care trebuie să le extragem din ea.

„Este important, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin,  să reţinem mesajul acestei pericope evanghelice, care este pentru toate neamurile pământului şi pentru toate timpurile, dar pe care nu l-au desluşit toţi atunci, în Săptămâna Patimilor. Sfinţii Părinţi îl interpretează foarte categoric: Mântuitorul Şi-a prevestit propria Moarte, spre care venea de bună voie. Din pericopa evanghelică de astăzi să reţinem îngrijorarea cu care trebuie să trăim fiecare în parte, dar şi în familie, şi în comunitate şi în societate, ca să nu-L pierdem pe Dumnezeu. Să ştim că totul este darul lui Dumnezeu şi că suntem trimişi în lume cu o misiune. O misiune de a face cât mai mult bine şi a-I întoarce lui Dumnezeu, cu recunoştinţă pentru tot binele pe care ni l-a dăruit în viaţa noastră, cât mai mult. Cât mai mult din timpul vieţii noastre şi din roadele şi din faptele vieţii noastre, pentru ca să nu se ia de la noi Împărăţia lui Dumnezeu şi să nu se ia lumina harului şi mântuirea.”

Andrei Fărcaş,

redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

Ultimele articole

6 octombrie – Sfântul Apostol Toma; Sf. Mc. Erotiida

6 octombrie – Sfântul Apostol Toma; Sf. Mc. Erotiida

Biserica Ortodoxă sărbătorește astăzi pe Sfântul Apostol Toma și pe Sfânta Muceniță Erotiida. Sfântul Apostol Toma s-a născut în cetatea Paneada (numită şi Cezareea lui Filip), din Galileea. Numele de Toma, în limba aramaică, înseamnă geamăn, ca şi cel de Didymos în...

Gloria Bizanțului

Gloria Bizanțului

Istoria creștinismului nu poate fi înțeleasă în complexitatea ei fără fascinanta lume a Bizanțului. Pe durata a peste o mie de ani, acest imperiu a cunoscut gloria dar și declinul, expansiunea dar și împresurările, și în pofida conotațiilor peiorative ale termenului...

Hramul Parohiei „Sf. Ap. Toma” din cartierul clujean Mărăști

Hramul Parohiei „Sf. Ap. Toma” din cartierul clujean Mărăști

În Duminica a 19-a după Rusalii (Predica de pe munte – Iubirea vrăjmașilor), 2 octombrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor...