PS IUSTIN: „Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost o candelă aprinsă a credinţei”

de | oct. 15, 2017 | Actualitatea religioasă

Sâmbătă, 14 octombrie 2017, de sărbătoarea Sfântei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat slujba de sfinţire a capelei de cimitir a bisericii din Sătmărel, cartier al oraşului Satu Mare, urmată de Sfânta Liturghie, săvârşită pe o scenă amplasată în apropierea capelei.

Amplasată în apropierea cimitirului, noua capelă are hramurile „Sfântul Teodor Tiron” şi „Învierea lui Lazăr”. Despre importanţa construirii unei capele în cimitire a vorbit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin:

„Construirea unor capele de cimitir este, în primul rând, o necesitate, şi apoi este o împlinire a tradiţiei Bisericii noastre. Intrăm şi noi, în acest fel, în lumea civilizată, în tradiţia adevărată”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. „În tradiţia Bisericii  Ortodoxe, întotdeauna, în mijlocul cimitirului sau într-o parte a lui, a existat o capelă de cimitir, care, în părţile din sudul ţării şi în Moldova, era o adevărată biserică. Mai cu seamă la sfintele mănăstiri era nelipsită capela de cimitir, care era pictată integral, avea chiar şi catapeteasmă, pentru că acolo se săvârşeau slujbele pentru cei adormiţi, se săvârşea şi Sfânta Liturghie în Sâmbăta lui Lazăr, la pomenirea morţilor sau în ziua înmormântării celui trecut la Domnul.”

Capela cimitirului din Sătmărel a fost construită cu ajutorul credincioşilor şi a mai multor binefăcători. Referitor la hramul „Sfântul Teodor Tiron” al capelei, acesta a fost hramul unei biserici mai vechi a satului, prin secolul al XVII-lea.

În fruntea unui sobor de 20 de preoţi, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a săvârşit apoi Sfânta Liturghie. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de preoţi sătmăreni şi băimăreni. Hramul bisericii este „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”. În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit credincioşilor despre viaţa de sfinţenie pe care a dus-o Sfânta Cuvioasă Parascheva şi despre aducerea sfintelor ei moaşte în ţara noastră de către Vasile Lupu, domnitorul Moldovei.

 „Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost o candelă aprinsă a credinţei, pildă pentru ceilalţi. Dumnezeu a chemat-o să-i dăruiască fericirea unei vieţi veşnice şi bucuria împreună cu Hristos. Este mult milostivă, ocrotitoare şi vindecătoare”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. „Să-i mulţumim lui Dumnezeu că ne-a dăruit nouă, pământului României pe această mare sfântă. Ea este model pentru tinerii creştini, pentru copiii credincioşi, model pentru o copilărie luminoasă şi creştină, pentru tinerii şi tinerele care trăiesc viaţa în Hristos.”

În semn de înaltă apreciere şi preţuire pentru activitatea pastoral-misionară, edilitar-gospodărească şi social-filantropică şi pentru contribuţia adusă la construirea capelei de cimitir din Parohia Sătmărel, Protopopiatul Satu Mare, părintele paroh  Ovidiu Valentin Farcaş, paroh, a primit distincţia de iconom, cu dreptul de a purta brâu roşu. Ca înaltă apreciere şi preţuire pentru contribuţia adusă la construirea capelei de cimitir din parohia Sătmărel, Protopopiatul Satu Mare, au fost distinşi cu Diplomă de Vrednicie membrii Consiliului Parohial, ai Composesoratului Sătmărel şi alți binefăcători.

La final, preotul paroh, în numele credincioşilor din Sătmărel, a dăruit Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, pentru muzeul Episcopiei, o icoană a Maicii Domnului cu pruncul, pictată de o fetiţă din cadrul parohiei, Gabriela Pop, membră a cercului de pictură din cartierul sătmărean.

 

Andrei Fărcaş

Ultimele articole

Acoperământul Maicii Domnului, în acatist și icoană

Acoperământul Maicii Domnului, în acatist și icoană

foto: doxologia.ro Între izvoarele de mâna întâi pentru înţelesul semnificaţiei sărbătorilor se înscriu, cu nebănuit de mare folos, acatistele şi icoanele care le sunt consacrate. Practic, acatistul descrie în versuri evenimentul sfânt din calendar, fie că este vorba...

Vernisaje, curs de muzică psaltică și concerte la Zilele Artei Bizantine

Vernisaje, curs de muzică psaltică și concerte la Zilele Artei Bizantine

Ediția a 18-a a „Zilelor artei Bizantine” se va desfășura la Cluj-Napoca și Alba Iulia în perioada 6-9 octombrie 2022. Evenimentul este organizat de Sorin Albu, cadru didactic la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și coordonatorul grupului de muzică, artă...

Constituirea noii Adunări Naționale Bisericești, mandatul 2022-2026

Constituirea noii Adunări Naționale Bisericești, mandatul 2022-2026

La Palatul Patriarhiei din București s‑a desfășurat joi, 29 septembrie 2022, ședința de constituire a noii Adunări Naționale Bisericești pentru perioada 2022‑2026. În cadrul ședinței, prezidate de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, au fost validate mandatele...