PS IUSTIN: „Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost o candelă aprinsă a credinţei”

de | oct. 15, 2017

Sâmbătă, 14 octombrie 2017, de sărbătoarea Sfântei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat slujba de sfinţire a capelei de cimitir a bisericii din Sătmărel, cartier al oraşului Satu Mare, urmată de Sfânta Liturghie, săvârşită pe o scenă amplasată în apropierea capelei.

Amplasată în apropierea cimitirului, noua capelă are hramurile „Sfântul Teodor Tiron” şi „Învierea lui Lazăr”. Despre importanţa construirii unei capele în cimitire a vorbit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin:

„Construirea unor capele de cimitir este, în primul rând, o necesitate, şi apoi este o împlinire a tradiţiei Bisericii noastre. Intrăm şi noi, în acest fel, în lumea civilizată, în tradiţia adevărată”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. „În tradiţia Bisericii  Ortodoxe, întotdeauna, în mijlocul cimitirului sau într-o parte a lui, a existat o capelă de cimitir, care, în părţile din sudul ţării şi în Moldova, era o adevărată biserică. Mai cu seamă la sfintele mănăstiri era nelipsită capela de cimitir, care era pictată integral, avea chiar şi catapeteasmă, pentru că acolo se săvârşeau slujbele pentru cei adormiţi, se săvârşea şi Sfânta Liturghie în Sâmbăta lui Lazăr, la pomenirea morţilor sau în ziua înmormântării celui trecut la Domnul.”

Capela cimitirului din Sătmărel a fost construită cu ajutorul credincioşilor şi a mai multor binefăcători. Referitor la hramul „Sfântul Teodor Tiron” al capelei, acesta a fost hramul unei biserici mai vechi a satului, prin secolul al XVII-lea.

În fruntea unui sobor de 20 de preoţi, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a săvârşit apoi Sfânta Liturghie. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de preoţi sătmăreni şi băimăreni. Hramul bisericii este „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”. În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit credincioşilor despre viaţa de sfinţenie pe care a dus-o Sfânta Cuvioasă Parascheva şi despre aducerea sfintelor ei moaşte în ţara noastră de către Vasile Lupu, domnitorul Moldovei.

 „Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost o candelă aprinsă a credinţei, pildă pentru ceilalţi. Dumnezeu a chemat-o să-i dăruiască fericirea unei vieţi veşnice şi bucuria împreună cu Hristos. Este mult milostivă, ocrotitoare şi vindecătoare”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. „Să-i mulţumim lui Dumnezeu că ne-a dăruit nouă, pământului României pe această mare sfântă. Ea este model pentru tinerii creştini, pentru copiii credincioşi, model pentru o copilărie luminoasă şi creştină, pentru tinerii şi tinerele care trăiesc viaţa în Hristos.”

În semn de înaltă apreciere şi preţuire pentru activitatea pastoral-misionară, edilitar-gospodărească şi social-filantropică şi pentru contribuţia adusă la construirea capelei de cimitir din Parohia Sătmărel, Protopopiatul Satu Mare, părintele paroh  Ovidiu Valentin Farcaş, paroh, a primit distincţia de iconom, cu dreptul de a purta brâu roşu. Ca înaltă apreciere şi preţuire pentru contribuţia adusă la construirea capelei de cimitir din parohia Sătmărel, Protopopiatul Satu Mare, au fost distinşi cu Diplomă de Vrednicie membrii Consiliului Parohial, ai Composesoratului Sătmărel şi alți binefăcători.

La final, preotul paroh, în numele credincioşilor din Sătmărel, a dăruit Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, pentru muzeul Episcopiei, o icoană a Maicii Domnului cu pruncul, pictată de o fetiţă din cadrul parohiei, Gabriela Pop, membră a cercului de pictură din cartierul sătmărean.

 

Andrei Fărcaş

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Părintele Mitropolit Andrei își cinstește ocrotitorul spiritual

Părintele Mitropolit Andrei își cinstește ocrotitorul spiritual

Joi, 30 noiembrie 2023, Biserica Ortodoxă Română îl sărbătoreşte pe Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului,...