PS Justin, la deschiderea anului universitar din Baia Mare: „Păstrați-vă valorile creştine şi purtați de grijă faţă de viitorul ţării”

de | oct. 3, 2017 | Actualitatea religioasă

Luni, 2 octombrie 2017, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare Sfânta Liturghie cu ocazia deschiderii noului an universitar la Domeniul Teologie Ortodoxă „Justinian Arhiepiscopul” de la Centrul Universitar „Nord” din Baia Mare al Universităţii Tehnice Cluj-Napoca. După slujbă ierarhul a participat la  festivitatea deschiderii anului universitar.

În prezenţa studenţilor teologi şi a mai multor credincioşi Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oficiat dimineața Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, continuând o tradiţie încetăţenită cu mult timp în urmă la început de an universitar. Din soborul slujitor au făcut parte consilieri eparhiali,  cadrele universitare şi alți preoţi. Răspunsurile la strană au fost date de Corala studenţească a teologilor ortodocşi băimăreni „Sfântul Ioan Damaschin”, dirijată de părintele Teofil Stan.

În cadrul slujbei a fost hirotonit întru diacon pe seama Catedralei Episcopale tânărul teolog Vlad Marian Verdeş, care, de-a lungul anilor de studenţie şi masterat, a realizat activități culturale diverse și de excepţie cu tinerii, participări la întâlnirile tinerilor ortodocși la nivel de Episcopie, Mitropolie și Patriarhie. Domeniul Teologie Ortodoxă al Centrului Universitar „Nord” din Baia Mare are înscrişi 160 de studenţi teologi, la diferite forme de specializare.

În cuvântul rostit la final, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin  i-a îndemnat pe tinerii teologi să fie modele pentru societate.

„Să punem acest an universitar sub ocrotirea lui Dumnezeu, care să dăruiască sănătate, înţelepciune, lumină, putere şi să-i ferească de tot ce-i rău pe tinerii studenți. Teologii trebuie să fie model şi pildă, ţinând cont de faptul că noi, Biserica lui Hristos, rămânem fideli Evangheliei, Scripturii și lui Dumnezeu. Noi ne pregătim nu pentru o specialitate anume, nu pentru o profesie, ne pregătim să apărăm normalitatea şi legile universale ale lui Dumnezeu” , a precizat Preasfinţitul Episcop Iustin.

Ierarhul a participat, de la ora 11:00, alături de rectorul rectorul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Vasile Ţopa, prorectorul băimărean, prof. univ. dr. Petrică Pop Sitar, profesori, oficialități locale și județene, la deschiderea anului universitar de la Centrul Universitar „Nord” din Baia Mare, unde studiază peste 1.600 de studenţi.

În cuvântul rostit în faţa studenţilor adunaţi în sala de sport, Întâistătătorul Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului s-a referit la misiunea pe care o au studenții în pregătirea universitară de a păstra, după absolvire, normalitatea în societatea românească:

            „Suntem bucuroşi să constatăm că în Maramureş cadrele didactice, instituţiile publice laice sunt încă profund creştine, pentru că provin dintr-un mediu sănătos, dintr-un ţinut creştin, dintr-o comunitate creştină. De aceea, socotim că cel mai de preţ lucru pe care îl puteţi face este să acumulaţi cât mai multe cunoştinţe, păstrându-vă starea de normalitate cu care veniţi în societatea băimăreană, în societatea academică de aici, păstrându-vă valorile creştine, frumuseţea sufletului şi promovând şi purtând de grijă faţă de viitorul acestei ţări. Sunteţi pregătiţi pentru ca să preluaţi, la un moment dat, sarcinile de a conduce instituţii diferite, iar teologii să conducă sate, comunităţi, şi în această calitate vă veţi lovi de o provocare cu care nu v-aţi întâlnit până acum: schimbarea mentalităţii societăţii postmoderne, abandonarea valorilor tradiţionale”, a îndemnat Preasfinţitul Părinte Iustin pe tinerii studenţi.

Andrei Fărcaş

Zilele Artei Bizantine – ediția a XIX-a (5-6 octombrie 2023)

Zilele Artei Bizantine – ediția a XIX-a (5-6 octombrie 2023)

Ajunse la cea de-a XIX-a ediție, „Zilele Artei Bizantine” se vor desfășura la Cluj-Napoca în perioada 5-6 octombrie 2023, în seria de evenimente numărându-se participarea grupului „Sfântul Ioan Damaschinul”, dirijat cu acest prilej de către Prof. Univ. Dr. Grigorios...