PS Părinte Iustin Hodea Sigheteanul a fost ales episcop al Maramureșului și Sătmarului

de | dec. 16, 2016

Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-au  întrunit astăzi, 16 decembrie 2016, în ședință extraordinară, pentru a-l alege pe noul episcop al Maramureșului și Sătmarului. Evenimentul a avut  loc la Reședința Patriarhală, sub președinția Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

În conformitate cu prevederile din Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române privitoare la alegerea de episcop, candidaţii au fost aleşi din lista candidaţilor eligibili transmisă de Cancelaria Sfântului Sinod. Din partea Sinodului Mitropoliei Clujului au fost nominalizați doi candidați: Preasfinţitul Părinte IUSTIN SIGHETEANUL, Arhiereu vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului şi pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit TIMOTEI BEL, Stareţul Mănăstirii Scărişoara Nouă şi exarhul Mănăstirilor din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului.

Numele celor doi candidaţi desemnaţi de Sinodul Mitropolitan au fost prezentate membrilor Adunării eparhiale extinse a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, care s-a întrunit în şedinţă de consultare cu membrii Sinodului mitropolitan, vineri, 9 decembrie 2016, la reşedinţa mitropolitană din Cluj-Napoca. Adunarea eparhială şi membrii de drept au decis menţinerea celor doi candidaţi şi înaintarea lor Sfântului Sinod, care s-a întrunit astăzi  în şedinţă de lucru.Iustin 2 Cu o majoritate covârșitoare de voturi, Preasfințitul Părinte Iustin  a fost ales  astăzi  Episcop titular al Eparhiei Maramureșului și Sătmarului.

Născut din parinții Ștefan si Maria Hodea, buni credinciosi, la data de 23 iunie 1961, in comuna Rozavlea, judetul Maramures, avand numele din botez Ioan.
Dupa terminarea clasei a VIII – a a luat contact pentru prima data cu viata monahala de la Manastirea ”Sf. Ana” din Rohia, unde a cerut ingaduinta arhimandritului Serafim Man, staretul de atunci al manastirii, pentru a-si petrece acolo vacantele dupa finalizarea claselor a VIII – a si a IX – a. Atat de mult s-a atasat de viata de manastire incat i-a spus mamei sale, care l-a crescut singura de la varsta de 8 ani, ca ”eu aici vreau sa raman”, hotarare care din acea clipa a ramas definitiva.
Dupa doi ani de ascultare la manastire, staretul, mai sus amintit, l-a trimis la Seminarul Teologic, in anul 1978, pe care l-a absolvit in anul 1983. În acelasi an, a fost hirotonit diacon, iar in anul 1984 preot pe seama Manastirii Rohia. Voturile monahale le-a depus in anul 1985, primind numele de Iustin, avandu-l ca nas de calugarie pe Preasfintitul Justinian Chira, cel care l-a si hirotonit intru diacon si preot.
În cadrul manastirii a avut de indeplinit ascultarea de secretar pana in anul 1988, an in care Înaltpreasfintitul Arhiepiscop Teofil Herineanu i-a incredintat conducerea provizorie a manastirii. Tot in acelasi an si-a continuat studiile in teologie, fiind admis la Institutul Teologic Ortodox de grad Universitar din Sibiu.
Începand cu data de 24 mai 1989, conducerea Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane a Vadului, Feleacului si Clujului l-a numit staret al Manastirii ”Sf. Ana” Rohia.
În anul 1990 a fost distins cu rangul de protosinghel, de catre Preasfintitul Justinian Chira, episcopul Maramuresului si Satmarului, iar in anul 1993, cu aprobarea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, a fost ridicat la rangul de Arhimandrit, cu prilejul praznuirii Adormirii Maicii Domnului, an in care manastirea implinea 70 de ani de la intemeiere.
Titlul de licentiat in teologie l-a obtinut in anul 1992, La Facultatea de Teologie Ortodoxa ”Andrei Șaguna”, Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu.
Sub carmuirea staretului Iustin Hodea obstea manastirii a ajuns in scurt timp la 30 de vietuitori, fata 4-5 cat avea inainte de anul 1989. Dintre acestia, prin grija Prea Cuviosiei Sale, au urmat cursurile Seminarului Teologic 13 vietuitori, 9 au urmat Facultatea de Teologie, iar 6 au urmat cursurile de doctorat (2 la Tesalonic si 4 in tara).
În anul 1994, la propunerea Preasfintitului Justinian Chira, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a ales arhiereu-vicar pe seama Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, la data de 22 martie, primind titulatura de ”Sigheteanul”,iar in Duminica a V – a din Postul Mare, din 17 aprilie 1994, a fost hirotonit intru arhiereu de catre Înaltpreasfintitul Arhiepiscop si Mitropolit Dr. Antonie Plamadeala, Înaltpreasfintitul Arhiepiscop Bartolomeu Anania, Preasfintitul Justinian Chira, Preasfintitul Andrei Andreicut, Preasfintitul Calinic Argatu, Preasfintitul Ioan Mihaltan si Preasfintitul Emilian Birdas.
Ca arhiereu vicar, Preasfintia Sa a continuat si coordonarea vietii monahale de la Manastirea Rohia, fiind ajutat de un egumen, precum si a intregii vietii monahale din cuprinsul Eparhiei. Ca activitate pastoral – misionara consemnam faptul ca, alaturi de I.P.S. Arhiepiscop Justinian, a tarnosit si resfintit biserici, a hirotonit preoti si diaconi, a adresat multe cuvinte de invatatura pentru intarirea credintei stramosesti si imbunatatirea vietii duhovnicesti a fiilor Bisericii noastre, a coordonat sectoarele cultural, patrimoniu bisericesc, pictura bisericeasca, social si teologic educational ale Eparhiei Maramuresului si Satmarului, iar din anul 1999 a preluat grija lucrarilor de construire ale noii Catedrale Episcopale, al carei demisol a fost tarnosit la 9 septembrie 2003, de catre Preafericitul Parinte Teoctist Arapasu al Romaniei si Preafericitul Parinte Petros al VII- lea, Patriarhul Alexandriei.
S-a ocupat personal de organizarea celor 5 vizite patriarhale in Episcopia Maramuresului si Satmarului : Preafericitul Teoctist Arapasu (1998 – Sighetu Marmatiei; 2000 – Tasnad; 2003 – Rozavlea si Baia Mare, tarnosirea demisolului Catedralei Episcopale impreuna cu Preafericitul Petros al VII – lea al Alexandriei), Preafericitul Daniel Ciobotea (2009 – Baia Mare, ridicarea la rang de arhiepiscop onorific a IPS Sale Justinian Chira; 2012 – Manastirea Barsana si Negresti Oas).
În Sfantul Sinod, Preasfintitul Iustin Sigheteanul face parte din Comisia pentru Doctrina, Viata monahala si Misiune sociala.
De asemenea, este presedintele Fundatiei culturale ”Nicolae Steinhardt” infiintata pe langa Manastirea Rohia.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Vineri, 12 aprilie 2024, de la ora 16:00, la Biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorz-Băi (Parohia Sângeorz-Băi III), județul Bistrița-Năsăud, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul,...